Китай: САЩ превръщат Тайван в буре с барут

Новини от България и света, актуална информация 24 часа в денонощието
https://b680120e98cd8044e8f6f601f839fa91.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Китай осъди решението на Съединените щати да предоставят 345 милиона долара военна помощ на Тайван.

Пакетът включва дронове, системи за противовъздушна отбрана, ракети, както и осигуряване на военно обучение и тренировки.

Подобен ход превръща Тайван в „буре с барут“ и в „склад за боеприпаси“ и увеличава риска от военен конфликт през Тайванския проток, подчертаха от Службата по въпросите на Тайван при Държавния съвет на Китай, съобщава „Глобал таймс“.

От звеното предупредиха управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван, че ако продължи по този път, младото поколение на страната може да се превърне в пушечно месо.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет – със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 г. и установиха отношения с Китай. Въпреки че официално признава политиката на „единен Китай“, Вашингтон същевременно продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram