Кирил Петков готов да го хулят, ако минат конституционните промени с ГЕРБ и ДПС

В предложенията за промени на Конституцията има големи промени, които не са бомбастични като заглавия. Това заяви бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пред БНР.

По думите му промяната в Конституцията няма да бъде от днес за днес. Петков ще бъде горд, ако промените в Основния закон бъдат приети в Народното събрание, че са заложени принципи за следващите поколения.

Кирил Петков посочи, че ГЕРБ/СДС и ДПС са важни за проекта за промяна на Конституцията, защото без 160 гласа „За“, нямало да има такъв подготвен проект. Никога вратата не е била затворена за БСП и „Има такъв народ“ в проекта за промяна на Основния закон, добави бившият премиер. ПП/ДБ си говорят с ДПС и останалите партии, но не правят компромис с принципите си за други цели.

„В момента се опитваме да направим от алхимията на желязото – злато. Крайната ни цел е резултатите за промяната на Конституцията да бъдат правилни“, подчерта Петков. Ако ГЕРБ/СДС и ДПС гласуват за крайните резултати, ПП/ДБ ще поеме крайния риск, че всички ще ги хулят, че са направили конституционните промени с формациите на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ.

Кирил Петков увери още, че няма партийни квоти в назначаването на Димитър Главчев за шеф на Сметната палата и Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Петков очаква напрежението върху правителството да е всеки ден. Иначе за това колко може да издържи кабинетът Денков/Габриел, той уточни, че всичко зависи от организацията и дисциплината на партиите, подкрепящи изпълнителната власт.

Относно приемането на Бюджет 2023, Кирил Петков даде пример с бюджета на служебното правителство, което убивало пътя за Еврозоната с 6.4% дефицит. Бюджетът за образование и култура е рекорден, много от желаните добавки на синдикатите в сектор „Сигурност“ са изпълнени и въпреки това бюджетът пак е с 3% дефицит. Заложен е с идеята да бъде изпълнен. Това показва как всеки път, когато сме в служебните правителства, се вкарваше голям ужас за пропадане на държавата, сега показваме с истински цифри пак с 3% дефицит. Това е една огромна победа, защото дава път за по-голяма прозрачност и интеграция в Европа, коментира Кирил Петков.

За Бюджет 2024 г. ще има повече средства за култура, но с по-ясни резултати как да се разпределят, уточни Петков.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram