Щавят ни с такса градушка при паркиране до блока

Собственици на платени паркинги в столичните квартали щавят клиентите с нова такса – градушка. Трябва да се доплати между 30 и 50 лв. отгоре към месечния абонамент, ако искате колата да е спряна под козирка и да не я вали, показва проучване на „Телеграф“. За месец паркомястото с охрана излиза между 40 и 150 лв. в различните квартали на София.

Неудобство е, че въпреки допълнителните пари, които трябва да извадите, за да е возилото частично на закрито, тези места масово са изчерпани. Хората чакат по цяла година, за да се освободи зона под козирка, разказаха собственици на паркинги.

Обикновено клиентите плащат наведнъж не за един месец, а за цяла година. Така са сигурни, че са резервирали място за колата. Най-предпочитани, въпреки че са по-скъпи, са именно местата с козирка, защото по този начин колата се предпазва от градушка например, разказаха собственици на платен паркинг в столичния квартал „Връбница“. И допълниха, че в момента нямат нито едно свободно място, като се очаква това да е така още поне няколко месеца. Абонаментът там е 90 лв. за месец за място на открито и 130 лв., ако е под козирка. В други райони тарифата за покрив срещу градушка за автомобила е 50 лв. допълнително.

Цената на частните паркинги скача повече от двойно от „Орландовци“ до „Връбница“, показа още справка на „Телеграф“. В първия квартал има паркинги, които искат по 40 лв. месечен абонамент за лек автомобил. За джип или бусче цената е 50 лв. За сравнение във втория квартал таксата за частен платен паркинг скача до 90-100 лв. за открито място. Същите са и тарифите в тузарските райони като „Лозенец“. В „Гевгелийски“ трябва да се бръкнете с 50-60 лв. месечно, а в Студентски град – със 100 лв.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram