Шаламанов: Министър Зарков е дал списък с оръжието за Украйна

70% от народните представители гласуваха за военна помощ, а виждаме, че 70% от гражданите са против. Това означава, че депутатите не умеят да провеждат стратегическа комуникация. Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.По думите му България е трябвало да вземе решение дали да се отърве от съветските оръжия още през 2014 г.

„По-големият въпрос е до колко наличната ни техника може да да бъде изпратена на бойното поле. Когато се взе решението за предоставяне на военна помощ, България увеличи шансовете си за модернизиране на техниката си и да за получаване на заместваща. България няма да реши нито един от въпросите си в изолация и коленичейки пред Кремъл'“ категоричен е Шаламанов.


По думите му, всякагодина в парламента приемат доклад за отбраната, а сега се казва, че въоръжението ни не ставала. Някой трябва да понесе отговорност, смята бившият военен министър.


„Руската пропаганда и дезинформация са много силни в България. Нашите служби и СЕМ се провалят в задачата си да осигурят надеждна информация. 40 страни предоставят помощ за Украйна и там хората са съгласни“, добави още той.


„В българските складове има достатъчно въоръжение, което ние поддържаме в изправност и готовност. Трябва да е ясно къде е и какво е състоянието на въоръжението ни. Моята информация е, че министър Зарков е изпратил в Министерски съвет списък с какво можем да предоставим на Украйна“, поясни Шаламанов пред БНТ.


„Ако бяхме започнали решението за предоставяне на военна помощ за Украйна през март, сега в България щеше да има танкове и бронирани машини. Има начин да бъдат компенсирани дефицитите, които ще се създадат след предоставянето на техника. За получаване на заместваща техника има възможности, но вече 8 месеца България няма посланик в НАТО. Всички тези разговори започват чрез консултациите в НАТО“, добави още той.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram