Ценоразпис за бебета


В България жените, които имат нужда от донорска яйцеклетка, са около 100 пъти повече от жените, които дават такава. Това каза PR експертът и бивш депутат Калина Крумова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

В България сурогатното майчинство е незаконно. Преди 13 години в качеството си на народен представител тя работи върху Закон за заместващото майчинство, който обаче не е приет. Такъв закон трябва да бъде приет, да има ясни правила и много строг контрол и това да се случва само по медицински причини, подчерта тя.

„Ако не мислим за хората с репродуктивни проблеми, тези, които искат да имат деца, но не могат, много трудно някой ще ме убеди, че ние можем да мислим за тези, които могат, но не искат. Не мога да си представя как е възможно едни хора с репродуктивен проблем, който медицината е разрешила, ние в България да ги караме да се чувстват престъпници за това, че искат деца, и да отиват в държави, където това е регулирано нормално.

За тези неща трябва да се говори открито, защото с напредването на медицината, на изкуствения интелект трябва да напреднем и ние и малко повече да говорим за превенцията и за решенията, отколкото да търсим проблемите“, заяви Калина Крумова./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram