Цветан Василев: Гешев трябва да бъде разследван за престъпления. В проекта на Слави виждам хората, които инсталираха Пеевски

“Няма сделка на държавата или на държавна фирма, в която да няма корупция и в нея да не са намесени Пеевски и Борисов. Няма такава. По „Турски поток“ са откраднати 1.5 млрд. лв. и с тях най-вероятно са разплатени взаимоотношенията, които Пеевски е поемал пред руснаците за спирането на „Южен поток“. В европейски държави текат разследвания за структури, номинални на Пеевски, за гигантско пране на пари от корупция и рекет. Прокуратурата е овладяна от мафията. В проекта на Слави Трифонов виждам хората, които преди това изтласкаха Пеевски напред. Днес има надежда да се тръгне в добра посока. Тази посока обаче е зависима от много условия и много лесно може да отиде в едно друго погрешно направление. Защото знам за нараснали апетити и на Прокопиев, и на Цветелина Бориславова.” Това казва в интервю за “Гласове” Цветан Василев във видеовръзка от Белград. „Тук ще кажа още една новина, за огромно съжаление на тези, на които много им се иска да подържат тезата, че банката е била източена, че е била пирамида, че аз съм бил виновен – започна делото в Страсбург, което ние водим срещу държавата за отнемането на лиценза“, казва още Цветан Василев пред журналиста Явор Дачков.

– Здравейте, г-н Василев!

– Здравейте, г-н Дачков!

– Мисля, че вашият коментар за събитията в България би бил интересен по две причини. Първо, това което вие говорите от 5-6 години, сега започна да се говори официално. По интересно е, че КТБ се оказа в основата на всички проблеми, които ни застигат днес. След плячкосването на банката бе формиран моделът „Пеевски-Борисов“, „ДПС-ГЕРБ“, който управлява България от около осем години. Прокурорът по делото за КТБ Иван Гешев бе награден и стана главен прокурор. Вие през 2017 г. подадохте сигнал по закона „Магнитски“, по който американците отстраниха Пеевски от играта. Според вас моделът, който досега властваше, сменя ли се или само се сменят героите?

– Вие сте много прав, че моделът, за който говорим, на дълбоката държава и задкулисието, известен и като „моделът Кой“ на практика се формира на гърба на ликвидацията на КТБ. Нееднократно съм заявявал, че сякаш двата клана на мафията – милиционерската и мутренската – се обединиха през 2014 г. и крайъгълният камък на това обединение беше ликвидацията на КТБ.

Така че да ме извинява г-н Прокопиев, който напоследък често обикаля медии и говори, че бил пострадал, защото бил разследвал КТБ, незаконните практики… Това е абсолютно нелогично, защото с тези си разследвания на практика той обслужи дълбоката държава и помогна да ликвидират КТБ. Така че едва ли някой от дълбоката държава би бил заинтересован да преследва Прокопиев точно заради тази му роля. Освен това няма нито едно негово разследване отпреди периода на ликвидацията на КТБ, в което да се посочват причини, които сега се изтъкват, за ликвидацията на банката. Той непрекъснато се фокусираше върху държавните пари, знаете че цяло едно правителство на неговия личен приятел и бизнес партньор Росен Плевнелиев, служебния кабинет на Марин Райков се занимаваше основно с методиката за разпределяне на държавните пари. Сега никой не се интересува от това. Освен това говореше за концентрация, да, концентрация в КТБ е имало, само че тя доведе до създаването на портфейл, какъвто нито една друга търговска банка няма – „Виваком“, „Петрол“, „Дунарит“, „Нуртс“, „Авионамс“, „Техномаркет“… Това беше „моето престъпление“ да създам портфейл, който наистина да дава голям комфорт и сигурност на депозантите в банката.

Точно през 2014 г. очевидно двата клана на мафията, които открито наричам мафия от 2016 г., когато никой от настоящите борци не би си и помислил да изкаже подобно „сакрално“ твърдение, се обединиха. В интерес на истината много пъти съм чувал приказки, че съм разкаял се мафиот, защото са ме изгонили, бил съм Томазо Бушета и не знам си какъв още. Не, аз ако исках и бях приел да им служа, което те целяха, през 2014 г. банката нямаше да бъде ликвидирана. Друг е въпросът в какво положение щях да бъда сега и дали нямаше да изпреваря Пеевски в „номинацията Магнитски“ . Т.е. аз съзнателно се противопоставих на тази дълбока държава, нека казват, че съм бил наивен.

До 2013-а аз наистина мислех, че големият проблем е Борисов и това съм го казвал, мисля и в интервю пред вас. Моето голямо разочарование беше през втората половина на 2013-а и 2014-а, когато разбрах че кланът на Пеевски не е по-добър от този на Борисов, но не предполагах, че могат да се обединят. А те се обединиха и обединителното звено е банката. Оттам нататък факт е, че България деградира непрекъснато. Т.е. ликвидацията на КТБ на практика даде начало на пълната деградация на България и това се доказва от всички класификации – от свобода на медиите  (Прокопиев и Любо Пъпката ходиха в Брюксел да се оплакват от мен и видяхме докъде стигнаха), през индексите за корупция до „Магнитски“. Магнитски като гледам също има много бащи. Оня ден Маршал Харис от „Александрия груп“, който е лобист на братя Бобокови, анализирайки ситуацията, въобще забравя да спомене моето име, сякаш не съм аз първият, който подаде сигнала по Магнитски. В неговото интервю намерих интересно изречение. Той признава, че Министерството на финансите на САЩ, където се подават тези сигнали, е започнало разследване срещу Пеевски през 2018 година. И как тогава е започнало това разследване?!

Не си спомням братя Бобокови да са имали проблеми по това време, нито Васил Божков, нито който и да било. Единственият, който беше подал сигнал, съм аз. Естествено аз не искам да бъда единствен баща на ритуалното убийство на Пеевски. Знам, че много други хора са направили необходимото, за да се стигне до момента, в който едно относително консервативно правителство, като това на САЩ, да номинира Пеевски, който наистина е символът на корупцията. Аз не съм съвсем съгласен с всички номинирани, защото, в крайна сметка, едни илкожелязковци едва ли са от такова ниво, че да бъдат проблем на Щатите. Те са номинални изпълнители на волята на Пеевски. Затова аз продължавам своята битка, знам че това правят и „Александрия груп“, целяща поставянето в листата на ОФАК (Служба за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите – бел. ред.) и на SDN (Specially Designated Nationals – санкционна листа на САЩ – бел. ред.) на главните крепители на мафията и статуквото в България. Това са Гешев и Цацаров. И се надявам, че ще се стигне и до този момент. Не че това е работа на американците, между другото. Много хора се питат те защо ни се месят във вътрешните работи. Ами защото тая държава е окупирана от мафията. Ние имаме мафиот главен прокурор, който очевидно и нагло се противопоставя на разследвания срещу Пеевски. Аз съм подал няколко сигнала. Много сигнали има за разграбването на КТБ, където прозира лицето Пеевски. Той не си мръдна пръста да разследва кюлчетата и пачките с евро при Борисов. Така че очевидно е, че американците също трябва да направят своето, защото според мен те помогнаха на мафията през 2014 г. да ликвидира КТБ и мен.

– Как?

– Или най-малкото не ги спряха, защото за тях беше удобно. Василев беше достатъчно силен икономически, имаше партниране с ВТВ, които по-късно изиграха не по-малко мръснишка роля от Пеевски и компания в ликвидацията на банката, защото нито се противопоставиха, нито пожелаха да участват във възстановяването. А цената се видя. Заедно с Пеевски и Борисов те заграбиха „Виваком“.

– Точно така. След това я препродадоха.

– Да. Що се отнася до това до каква степен сега можем да разчитаме на смяна на модела, даже не на смяна, а на приключване на мафиотския модел, смятам, че най-малкото има светлина в тунела. Хората се освободиха от страха и това е най-важното. Ако някой обаче разчита, че с магическа пръчка нещата ще се решат и ще дойде нов добър месия на бял кон и ще ги изчегърта, както се казва напоследък, аз лично не вярвам в това. Важно е обаче да се започнат процедури, по които техните възможности да бъдат намалявани.

– Какви са тези процедури?

– Те вървят по две линии. Едната, естествено, е намаляване на техните икономически възможности, защото, вярвайте ми, няма сделка на държавата или на държавна фирма, в която да няма корупция и в нея да не са намесени Пеевски и Борисов. Няма такава. От кетъринга на мини, затвори, през охраната в какви ли не държавни фирми до инвестициите и обществените поръчки. Навсякъде те са ООД. Това е ООД Пеевски-Борисов, само че Борисов осигурява своите подопечни, Пеевски – своите подопечни. Затова ми става неловко като чувам, че ДПС също са се наредили в редицата на борците срещу статуквото. Напред като видя Карадайъ и Йордан Цонев и ми става смешно. Самият Цонев е свързано лице с Пеевски. Най-малкото покрай един кредит в КТБ, свързан с „Трансстрой-Бургас“. Надявам се рано или късно и Йордан Цонев да бъде разследван по тая линия, както и цялата партия ДПС, защото публична тайна е, че Пеевски ги финансираше. Като ги финансираше, разбира се, с корупция, рекет и търговия с влияние.

– Само че ДПС не се разграничава от Пеевски, а напротив, съвсем спокойно декларират подкрепа, което за мен означава, че това е уговорено с американското посолство най-малко. И още нещо важно – аз знаех преди три месеца, че американците ще обявят Пеевски, той сигурно е знаел преди шест. Виждаме и как разпродаде бизнес и то на американци и свързани с тях компании. Има ли заговор вината да бъде стоварена върху Пеевски и Борисов, а моделът отдолу да си остане същият?

– Не вярвам да е заговор, по-скоро моделът отдолу, който изтласка на преден план Пеевски и Борисов, опитва да се съхрани. Това е жертва на качество с цел запазване на царя. В каква степен ще успеят, това е един друг въпрос. Нагласите в обществото са съвсем различни и аз лично не бих бил доволен, ако този модел успее да се съхрани, защото това ще означава, че истината за КТБ отново няма да излезе наяве. Разграждането на модела минава през истината за КТБ. Вие виждате, че дори тези, които са уж от другата страна на статуквото – медиите около Прокопиев, “Медиапул” -, те продължават да мълчат за КТБ – или нищо, или лошо – дори за такива емблематични случаи на злоупотреби, като кражбата на “Виваком”. “Виваком” в момента е един от основните спонсори на изданията на Прокопиев, а Спас Русев не слизаше от страниците на Прокопиев, които гърмяха апотеози за него – какъв велик инвеститор бил и как бил направил “Виваком” от една посредствена компания, струваща 700 милиона, а я пробал за 1,2 милиарда. Какво е направил по-точно за една година Спас Русев във “Виваком”, за да вдигне цената с 500 милиона? Мога да кажа…

– Какво?

– Договореното предварително вдигане на запора от страна на Цацаров. Цацаров трябва да е бил възнаграден за това или най-малкото е бил принуден да го направи. Рано или късно и Цацаров трябва да бъде разследван за това какви му бяха основанията да вдигне запора на “Виваком”. Приход в държавния бюджет или приход по сметките на Спас Русев, ерго Пеевски и Борисов и ВТВ.

– За да може да направи сделката възможна.

– За да може да направи сделката възможна. Аз познавам инвеститори, които искаха да купят “Виваком”, но искаха ние да решим въпросите в България. Неслучайно запорите на КПКОНПИ са направени не само върху “Виваком”, но и на „Авионамс“, където още не са вдигнати запорите. Аз имам претенции от КПКОМПИ за тях, а те продадени. Ясно кой ги е продал и кой се е облагодетелствал от това. По същия начин използват запорите на “Дунарит”, при това брутално, за да могат да изнудват Гебрев, като вместо да плати 60 млн. лева в масата на несъстоятелността на КТБ, какъвто е договорът на мениджърите на фирмата-майка на „Дунарит“ с ЕМКО, това не му се позволява само и само да може да удовлетвори Пеевски своите щения.

Аз много се надявам в тая връзка бъдещият икономически министър, дай Бог, да остане сегашният Кирил Петков, да поразбута ДКК (Държавната консолидационна компания). Това е абсолютно престъпна организация. Ако има нормална прокуратура, Емил Караниколов, наследникът му Лъчезар Борисов, май се казваше, плюс ръководството на ДКК са директно за обвинения, за затвора. Те работят като някакъв рейдър. Купуват дългове, сега в момента от някакви фалшифицирани договори за цесии, за възникване на задължения от главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Абсолютна организирана престъпна група. По същия начин се надявам бъдещият министър на финансите, дай Бог, да остане Асен Василев, да се поразрови малко в ликвидацията на КТБ, синдици, Фонд за гарантиране на влоговете. Там също твърдя, че от бившия шеф на фонда Миленков през сегашния Матей Матев до двамата синдика – поставени кукли – всички са организирана престъпна група, заедно с двамата бивши министри на финансите, да не ги забравяме, Горанов и Ананиев. Те са всички за повдигане на обвинение. Но да сте забелязали обективният печат там в т. нар. дясно да се е заинтересувал някога от това? Не съм видял такова нещо.

– Аз също и за мое учудване служебното правителство при цялото му добро намерение да извади големите престъпления на ГЕРБ, започна да се занимава с някакви пълни дребнотемия и глупости. Борисов казал на някого, че ще го ядат в семейството… и подобни. Вдига се пушилка, но не се пипа там, където има доказателства и документи.

– На мен ми направи впечатление мимолетното уволнение на новоназначения шефа на „Автомагистрали“. Не знам каква е причината. Бил направил страшно престъпление като спрял плащанията по тия престъпни договори с авансовите плащания. Най-малкото кой е анализирал тези договори, какво е изпълнено… Защо още преди да е направено каквото и да е по тия договори, те се изпращат на прокурор. То е ясно, че докато начело е Гешев и неговата кохорта, нищо няма да стане. Защо вие не изстискате максимално тия, които са получили средствата? Там са платени 1.5 милиарда авансово и доколкото разбирам няма изпълнение за 200 милиона. Знае ли се къде са 1.3 милиарда? Фирмите, получили парите, разполагат ли с тях? Защо не е поискано да издадат гаранции за тези средства? Добре, ясно е, че е направено престъпление от Борисов и Пеевски, бившите шефове на „Автомагистрали“, зам.-министри, единият от които се возеше като тюфлек на задната седалка на Борисов и т.н. – те трябва да бъдат съдени, но дотогава да се гарантира по някакъв начин държавния интерес. Това не го виждам. ОК, времето също е кратко, аз все пак съм оптимист и вярвам, че ще се стигне до там, защото подкрепата за служебното правителство е 60%, според Андрей и Кънчо, дори да е толкова, в началото това е нормално, но хората ще очакват конкретни резултати. Само с бомби, фойерверки няма да стане. Те искат да разберат, че тази мафия няма повече достъп до държавни средства, защото в момента те продължават да имат такъв навсякъде. Вижте какво се случва в енергетиката. Там за два месеца не е открит договорът за изграждане на „Турски поток“. За два месеца енергийният министър не успя да стигне до най-голямото престъпление в енергетиката.

– Защо го наричате най-голямото престъпление?

– Защото в него са откраднати 1.5 милиарда според мен. Не защото „Турски поток“ е лош или не…

– Да, дали е геополитически…

– Това не го коментирам. Аз лично смятам, че „Турски поток“ като генерална концепция е по-лош от „Южен поток“.  Т.е ако трябва да избираме между две злини, бих избрал „Южен поток“, най-малкото защото кредитополучател при него нямаше да е държавната „Булгартрансгаз“, както е при „Турски поток“ и тя да отговаря солидарно с всичките си активи, а щеше да е съвместно дружество на „Газпром“ с „Булгартрасгаз“, т.е. до самите положени тръби. Рискът за България би бил по-малък. Но казвам, че 1.5 милиарда са откраднати и с тях най-вероятно са разплатени взаимоотношенията, които Пеевски е поемал пред руснаците за спирането на „Южен поток“.

– Какви задължения е поемал към тях?

– Там са похарчени доста пари. Със 100 млн. евро е купена една 4 декара площадка в една гора до Варна, знаете, че бяха докарани и много тръби, лежащи в пристанището на Домусчиеви дълги години. Моята информация е, че те са били изкупувани на двойни от пазарните цени, за да могат да бъдат компенсирани руснаците. И в крайна сметка за чия сметка? На „Булгартрансгаз“. На държавната фирма, която в момента според мен е в технически фалит. С близо до 3 милиарда задължения компанията няма как да ги обслужва тия задължения.

– Някой от служебното правителство или от президентството опита ли да се свърже с вас и да получи информация по тези въпроси? Въобще някакъв контакт тече ли между вас и новата власт?

– Не. Не. Очевидно никой няма интерес от моята експертиза, от това какво аз знам, от това къде евентуално да пипнат… Макар че виждаме, че се насочиха на някои места след мои интервюта. Едно такова е Правителствена болница и Любо Спасов, друго е ББР, защото там тепърва ще излизат скелети от гардероба. Като нищо може да се окаже, че някои от кредитите от ББР са използвани от Пеевски и от държавата за сетълмент с оманците (сетълмент се нарича окончателното прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес – бел. ред.).

– Които оттеглиха иска срещу КТБ?

– Уж оттеглили. Това е невъзможно. Ние, със специалисти по арбитраж, сме анализирали решението на Вашингтонския арбитраж – няма шанс за такова оттегляне. Процедурите са съвсем различни и очеизвадно става въпрос за споразумение, което не е ясно на какво ниво е реализирано…

– И на каква цена…

– Не е задължително българската държава да е компенсирала директно оманците. Но ето и в тая посока министърът на финансите не проявява никакъв интерес. Дали не е необходимо на обществото да се покаже това споразумение? Защо е толкова секретно? Нали казват, че оманците сами са разбрали, че губят процеса и си оттеглят иска спрямо България. Това е само в мой ущърб. Защо тогава не го извадят това споразумение?

– Да, нищо секретно няма. Да се върнем на медиите, понеже споменахте Спас Русев. По моя информация, той има огромно влияние не само в Нова телевизия, която бе купена от собствениците на „Виваком“, но и в бТВ. Нова и медиите на Пеевски бяха изкупени от една сръбска компания с американски гръб. Имам предвид г-н Шолак, добре познат в Сърбия, защото там също държи оператор и телевизии. “Юнайтед груп” се превърна в монополист на българския пазар. Как коментирате този въпрос, както и продължаващото влияние на Спас Русев, в условия на разграждане на предишния модел, на който той беше една от основните пионки?

– Спас Русев е номинето на Пеевски и Борисов. Това го заявявам съвсем убедено. Тук ще кажа и една новост – в няколко европейски държави текат разследвания за структури, които са били номинални на Пеевски във връзка с неговото номиниране по “Магнитски”. Така че очаквам тези разследвания да стигнат докрай и недоказани неща, които витаят в общественото пространство, да намерят своят отговор и писмени доказателства. Тогава ще бъде разбулена тайната кой кой е, какви структури са използвани, от кои държави, какви фондации, какви компании за гигантското пране на пари. Гигантско пране на пари с произход корупция и рекет, по отношение на бизнесите, които са завладели, включително и приходите от кражбата на активи на КТБ, включително и “Виваком”. Мястото на Спас Русев в надзорния съвет на “Виваком” е само потвърждение, че нещо с тази сделка не е наред. Не ми е познато в световната практика бившият собственик да стои в надзорния съвет. Това е меко казано доказателство, че нещо друго стои отзад още повече, че в последния одит излиза, че „Юнайтед груп“ не е собственик на “Виваком”.

– Как така?

– Собственик е “Юнайтед груп – България”, но не е собственик “Юнайтед груп – Сърбия” или Холандия, а една люксембургска компания, която се казва „Съмър перънт“ (Летен родител). Този “Летен родител“, то пък се е случило и през лятото, за него пише, че включва фондове, които са под контрола на Би Си Партнърс, който е акционер в “Юнайтед груп- Холандия”, респективно Сърбия. Там мъглата съвсем се сгъстява. Не знам доколко е известно, но цялата покупка на “Виваком” е извършена с кредит, което не е нормална практика на финансовите пазари. За да бъдат записани тези облигации на международните пазари, очевидно някой е трябвало да направи тези кредитори да се чувстват комфортно. Не можеш да купиш дълговете на една компания за 1.05 милиарда с падеж шест години, след като знаеш, че тая компания има годишна печалба не повече от 60 млн. евро. Кой ще ти изплати облигациите на падежа? Тия 60 млн. евро са достатъчни само за лихвата за този период. Очевидно някой ги е направил комфортни тия кредитори. Това става по един-единствен начин – или чрез залог на парични средства някъде, или чрез издаване на гаранции от кредитни институции, че тази облигация ще бъде покрита или изкупена на падежа.

Сега за покупката на Нова телевизия, там не мисля, че е само Спас Русев. Там по моя информация активна роля играе Красимир Гергов. Той е дългогодишен партньор на Драган Джилас и Шолак. През 2013-а, когато Гергов не можеше да плаща задълженията си към бТВ по излъчена реклама и ние финансирахме една офшорна компания, която заплати на бТВ, той купува една медия на Джилас за 17.7 млн. евро. Наскоро в Сърбия избухна един скандал, в който бе замесено името на Гергов. В България за пореден път беше подминато. Оказа се обаче, че в сръбските публикации, че Шолак е дал на Гергов на заем 17.7 млн. евро, за да плати на Джилас. Така че Гергов е дълбоко оплетен и очевидно е, че Нова телевизия най-вероятно също не е купена с пари на инвеститора – нито на Шолак, нито на “Юнайтед груп”, нито на когото и да било. На мен ми се струва, че пак става въпрос за класическа схема, при която едни пари, които по някакъв начин са откраднати от България, са излезли и пак са влезли. От една страна са легитимирали на Кирил Домусчиев добър доход от препродажбата на Нова.

Между другото, малко хора са забелязали един друг факт, че преди това Нова на Домусчиев купува и Канал 3. Някой да е изследвал на каква цена е купен Канал 3? Аз съм сигурен, че е купен на висока цена и че част от тия 280 милиона са една нова легитимация на пари за Пеевски. Така както направи врътки с акции на “Булгартабак”, за да си легитимира пари, притежавани от Едуардо Миролио и Петър Манждуков. И никой досега не го е разследвал.  Аз ви гарантирам, че една проста проверка веднага ще покаже, че Пеевски не е имал тези доходи, не е плащал нищо за тях. Т.е. той е абсолютно нередовен и неизряден. Гарантирам.

Вече покупката на „Монитор“, „Телеграф“ и „Юропост“ беше самоубийство. Някои казват, че американците са му взели медиите. Смешно е. Какво са му взели, като политиката на тия парцали и до ден-днешен е същата. Аз не съм видял промяна на политиката нито в Нова, нито във вестниците. Очевидно тази теория издиша. Доколко Пеевски е успял да се скрие – той никъде не се е показвал… Важно е да бъдат разследвани неговите номинални лица. В България са ясни кои са те, в Емиратите са ясни, в Швейцария, в Австрия са ясни кои са те. В България излезе един разследващ анализ на Асен Йорданов в „Биволъ“ за Александър Ангелов. Да видяхте някакъв интерес, включително и от новия НАП, от новото ръководство на НАП?

– Не…

– Всички доходи на „Авиора“ са или от „Булгартабак“, или от Пеевски директно. Ми че какво по-далеч от свързано лице е той. Има още едно лице, много важна брънка в неговите корупционни операции. Иван Мирински се казва той. Той стои в редица неща, включително в тол системата… Той също трябва да бъде разследван. Бившият шеф на „Булгартабак“ Венцислав Чолаков също трябва да бъде разследван, защото той е посоченото лице във фондациите, които са регистрирани в Западна Европа за придобиване на „Булгартабак“.

Истината е, че втората насока да се изчегъртат е като им се спрат приходите, защото те други приходи освен корупция и кражби за сметка на държавния бюджет нямат…

– Т.е. никакъв реален бизнес..

– Ма какъв бизнес са развивали? Той ликвидира „Булгартабак“ за пет години и Иван Гешев, който щеше да разследва престъпления в приватизацията, не видя единственото, което е логично. „Булгартабак“ трябваше да бъде запазено за десет години, а той го ликвидира на петата или шестата, в задължителния срок за съществуване. „Техномаркет“ също е източен, „Лафка“ го фалира…  Какво е при него? При него е само рекет и корупция. Това са доходите на Пеевски. И аз очаквам НАП да започне да разследва. Имаше едно разследване на Мирослав Иванов отпреди години за първите доходи на Пеевски в „Балканска медийна компания“, които са с едни фалшиви договори, направени от свидетеля на прокуратурата Бисер Лазов и от още една свидетелка, Теодора Танева, която също е от техния отбор. Тези договори легитимират 70 милиона на „Балканска медийна компания“ от продажбата на нейния дял от ИПК „Родина“. Това са фалшиви договори, чиято цел е да се докара доход в „Балканска медийна компания“, която след това тя (Ирена Кръстева) я прекръсти и му я дари на него, заедно с доказаните средства. Средствата от рекет ги вкара по сметките и стана мултимилионер. Той е господина Делян Пеевски.

Така че втората основа на изчегъртването, а тя може да не е втора, а основна, е изчистването на съдебната система от мафията и главно на прокуратурата. Прокуратурата е оглавявана от мафия. Това е бухалка и в същото време щит на мафията.

Тук по тази втора основа на изчегъртването аз виждам светлина в тунела, защото бе декларирано желание тя да бъде прочистена от хората на Пеевски и на Борисов. За мен няма никакво съмнение, че Гешев трябва да бъде сменен, но трябва да бъде и разследван. Смятам, че тези, които са изнесени в сигнала на вътрешния министър, са най-безобидните. Има достатъчно други, но наред с Гешев там върви една кохорта от 20-30 шпицкомандаджий. Те също трябва да си отидат, заедно с боса си. Разбира се не трябва да забравяме и Цацаров, който е родоначалник на този модел на завладяване на държавата в съдебната система. Той направи онази връзка между прокуратура и ДАНС, които да работят заедно за унищожаване на икономически противници. На политически не съм видял да са посегнали.

Нужно е разграждане на мафиотския модел в прокуратурата главно, а и в съда, особено специализирания съд, който легитимира беззаконията и безобразията на прокуратурата, той ги легитимира като съдебна инстанция, а България е критикувана масово, заради това че няма съдебен контрол върху решенията на прокуратурата на досъдебно ниво. Така че наред с изчистването на лицата, е необходимо дейността на прокуратурата да се постави в съвсем друга рамка, има необходимост от редица законови промени, като например да се въведе съдебен контрол на досъдебното производство. Сега единствено мерките за неотклонение подлежат на такъв контрол. Във всички цивилизовани държави, а дори и в Сърбия, която не е член на ЕС, има съдебен контрол на обвиненията.

– Т.е. дали едно обвинение е издържано, аргументирано…

– Прокуратурата трябва да представи доказателства на съда, за да ти повдигне обвинение. Това в голяма степен би поизчистило безобразията. Защото няма гаранции кой ще наследи Гешев. Ние след Цацаров мислехме, че едва ли може да има по-лошо, и за Филчев така мислехме… Всъщност първоначалният модел е горе-долу от това време.

 Как си обяснявате факта, че т. нар. партии на протеста не направиха мнозинство още на предните избори? Декларират желание да демонтират модела, но на дело правят нелогични, екстравагантни ходове, сякаш има нещо задкулисно…

– Причините са различни. Да започнем с това, че самите партии на протеста не са еднозначни. Очевидни са определени влияния върху ИТН на Слави Трифонов.

– От кого?

– От същия спектър, който преди изтласка Пеевски напред.

– Т.е. ДПС, Пеевски…

– За мен няма никакво съмнение, даже намирам познати муцуни там. Заложили са на няколко коня, за да опитат да се предпазят. Те Пеевски са го жертвали, няма как да го спасят, освен да го канонизират по техните си мюсюлмански канони. Ама едва ли и това ще направят, защото когато им стане неудобен Пеевски, както сега са застанали с голи гърди и в България, и чак в Брюксел… Там имат Илхан Кючук, който стана президент на АЛДЕ. Скоро се възмути: „Как така Пеевски без никакви доказателства, невинен до доказване на противното“, а мен защо ме осъдиха, кой е доказал, че съм виновен аз? Дори и тези отдясно – той Василев ясно, че е виновен, дай сега и Пеевски… Кой е доказал, че аз съм присвоил един лев от тая банка? Кой е доказал, че банката не е била здрава и е била съборена насилствено?

Тук ще кажа още една новина, за огромно съжаление на тези, на които много им се иска да подържат тезата, че банката е била източена, че е била пирамида, че аз съм бил виновен – започна делото в Страсбург, което ние водим срещу държавата за отнемането на лиценза.

Един път в самите партии има инфилтрирано влияние, втори път – прекалено голям страх у тия партии на протеста по някакъв начин да обвържат свое правителство с подкрепа на БСП. Страх да не би техните избиратели да заподозрат договорки. Аз също имам резерви към БСП, защото БСП на Сергей Станишев, а не на Корнелия Нинова, е причината да бъде унищожена КТБ. Станишев не пожела като мандатоносител да говорим с прокуратурата да спре своите набези, за да спре тази криза. Аз не съм се страхувал от проверка в банката, страхувах се от паниката, от кризата сред вложителите и изпадането на банката в ликвидна криза, което очевидно пък са целели. Така че ако има някой, който да отговаря в БСП, това е Сергей Станишев. Корнелия Нинова не е толкова причастна, но в нея не видях нито за момент тя да опита да се разграничи. Борисов непрекъснато вменяваше, че при комунистите била фалирала банката. Да, при комунистите от Пеевски със знанието на Борисов.

Малко известен факт е, че когато той падна от власт през 2013 г., през май пътувах на почивка, той ми се обади по телефона и ме попита дали съм с него или против него.

– И вие какво му отговорихте?

– Тогава му казах, че не е моя работа, дали съм с теб или против теб. Имам си бизнес, пазя си бизнеса и толкова. Може би, ако му бях казал, че съм с него, нямаше да ми се случи това.

– Да и нямаше това място да бъде заето от Пеевски, например.

– Така че този страх от БСП също доведе до липсата на диалог. Сега ситуацията в никакъв случай не е много по-добра, с изключение на един факт – това все пак са разкритията за безобразията на правителството на Борисов и, разбира се, моралното падение на Борисов при неговите последни изяви. Показват такава деградация, че чак ми е жал. Тези неща могат да ги стимулират по някакъв начин да намерят някакво решение. За мен трайно правителство при тази среда и констелация не може да се очаква, но е добре да има кабинет за определен период, за да могат да бъдат направени тези основни ходове, за които говорихме. И това трябва да е рамката, около която трябва да се обединят всички. Много ще е интересно как ще реагират ДПС на махането на Гешев например, или промяната на ВСС, който всъщност е първият щит, първата броня на Гешев. Какво ще кажат за Цацаров? Ако са готови да ги жертват, те ще го направят с някаква търговия.

Пак казвам – има надежди да се тръгне в добра посока. Тази посока обаче е зависима от много условия и много лесно може да отиде в едно друго погрешно направление. Защото знам за нараснали апетити и на Прокопиев, и на Цветелина Бориславова. Те вече си поставиха определени министри и зам.-министри в първото служебно правителство.

– Цветелина Бориславова?

– Имам предвид един зам.-министър на енергетиката.

– А при Слави Трифонов също се видяха интересни взаимовръзки?

– Несъмнено върху Слави оказват влияние. Част от избраните му депутати си е направо номинация на тези, които представляваха Пеевски преди това.

– А как оценявате ролята на президента в този процес?

– На него е поверена царската корона. Той трябва да обедини това голямо многообразие от противоположни интереси, за да се приключи с „модела Кой“. Аз мисля, че неслучайно американците номинираха сега Пеевски, защото те показаха вратата на проблема – Пеевски е вратата – само че не знам дали са направил своя анализ, че дори в тази ситуация не можем да се справим. Трябваше още малко да бутнат. Пощадиха Цацаров. Ако бяха ударили по Цацаров, щеше да е ясно, че номинацията е във връзка и с КТБ. Това, с което започна и нашият разговор – ликвидацията на банката даде началото на този най-зловещ период в най-новата история на развитието на България след падането на комунизма.

Така че се надявам да изправят грешките си (американците), както изправиха тази с онази малоумна номинация на онзи нещастен съдия от специализирания съд. Сега поизправиха малко лошите впечатления, но за да ни помогнат наистина, ще трябва да номинират някоя от останалите големи фигури, а те са още три в тоя модел – Гешев, Цацаров и Борисов.

– Искам да ви задам и един въпрос, тясно свързан с вашата експертиза. Има дебат за приемане на еврото, какво мислите по темата?

– Мисля, че това е силно надценено като ефект от една страна. България на практика е в квазиеврозона от момента на въвеждането на валутния борд. Въвеждането на еврото и в други страни с плаващ курс към еврото или дойче марката преди това има много по-голямо значение, отколкото ще има в България. Другото са вече приказките, че под контрола на ЕЦБ щяло да има по-затегнат контрол върху банките. Не го вярвам, защото виждам как заблуждават ЕЦБ през стрес тестовете и оценките. Имам достатъчно информация колко са манипулирани тия оценки, кой как, къде е влиял… Няма да влизам в детайли, защото това е чувствителна тема и не желая лошото на нито една банка в България, въпреки че на мен никоя не ми протегна ръка. Контролът няма да се засили, имаме примери и за фалити в страни-членки на еврозоната, само че там не си унищожават банките. Давам пример с „Уникредит“ – години наред са с капиталов недостиг, правят се програми за преструктуриране – и имаше 80 милиарда непровизирани лоши кредити, имаше капиталов недостиг от близо 10 милиарда, а сега е обявена за банка номер 1 на Европа. Дадоха ѝ възможност да се оправи.

Ако ние сме имали определени недъзи, а ние със сигурност сме имали такива, те не са били от източване, а от недоструктуриране, от недопровизиране, на нас трябваше да ни се даде възможност да се оправим, както са дали възможност на други банки, които имаха проблеми с ликвидността без да са атакувани. Така запазиха средствата на депозантите и на акционерите. Все едно аз не съм имал 50% от банка, която е имала капитал 330 млн. евро към 20 юни, все едно не съм 165 млн. евро в капитала. Т.е. аз съм се лишавал от дивидент, за да подобрявам капитала на банката, за да подобрявам капиталовата адекватност. И накрая, на базата на едни фалшифицирани отчети на три опитни компании, беше отнет лицензът на КТБ. Между другото, тези отчети не са показани никъде на бял свят. Точно това е проблемът им в Страсбург в момента, защото те говорят за някакви обезценки, но тия обезценки ще трябва да ги показват как са правени. Не знам дали знаете, но главно действащо лице в тези обезценки на трите консултантски и одитиращи фирми е една фирма, която е пряко свързана с Прокопиев. „Алфа Консултинг“ се казва.  Те дават насоките. Същите „Алфа Консултинг“ са после подизпълнител на една поръчка на прокуратурата на една кипърска фирма, която прилага никому неизвестна методика, само и само да обосноват някои техни тези. За да стане ясно, че моите противници са колкото от страната на Пеевски, толкова и от другата страна.

– Наблюдавам, че сега той се готви усилено за властта, вече има негови хора, държат се като победители.

– О, да, да. Затова е и толкова обиден на ДПС в момента, че го принизявали. Какъв е той? Всичките му сделки са свързани с държавата – от приватизацията на „Каолин“, да не говоря за престъплението, наречено приватизация на БТК.

– Много бързо се забравя това.

– Методиката на приватизацията на БТК е такава, че държавата да изгуби почти 1 млрд. евро. И една банка на Цветелина Бориславова да се обогати толкова, че да може да си провизират всички загуби чрез продажбата на компенсатрките, купувани още по времето на Славчо Христов. Това е истината за приватизацията. Непосредствено след това, тогавашният купувач „Вива Венчърс“ я препродава с няколко стотин евро печалба. Всъщност БТК е продадена на цената на наличните средства в нейните сметки.

– Проблемът сега тук е как да не настъпим мотиката два пъти? На мястото на модела „Пеевски – Борисов“ да не инсталираме друг подобен?

– При първото правителство на Борисов те имаха 50% от кабинета на най-важните постове – министър на финансите, министър на регионалното развитие, министър на икономиката и енергетиката. Сега не виждам чак такава опасност, защото сега няма кого да използват като ракета-носител. Тогава имаха Борисов. Но имат амбиции, няма съмнение в това.

– И последният въпрос е за вашето бъдеще. Как го виждате? Кога бихте се върнали?

– Аз многократно съм заявявал, че знам, че този случай може да бъде решен само при мое присъствие. Фарсът, който се нарича „дело КТБ“ и който продължава три години чрез някакви безконечни, смешни разпити на някакви абсолютно зависими от прокуратурата лица, при това омазани до ушите във фекалии, т.нар. свидетели. Това е фарс и аз не желая да участвам в него. В съда трябва да се докажат злоупотреби, а не приказки от общ характер на Бисер Лазов, който очевидно е злоупотребявал и няма никакви доказателства. Те не помнят неща, които са се случили преди една година, но помнят неща отпреди двайсет.

За мен трябва да има ново разследване на „случая КТБ“. Докато не се установи банката имала ли е достатъчно активи към 20 юни 2014 г. да покрият нейните пасиви или не, аз не смятам да присъствам на тоя процес. Ще пощурея, ако трябва да ги слушам тези. Като ги знам, че сега са на заплати във фирми, откраднати от банката. Когато има нагласа да се разгледа „случаят КТБ“, да се оценят нейните активи или ако има доказателства, къде съм отклонил средства, да ги показват. Приказките, че съм вземал пари от касите на банката, са толкова нелепи, че … само по сметки на „Бромак“ е имало 42 млн. евро. Имам пари в „Бромак“, но ще ходя да вземам от касите на банката? Освен това във финансова къща съм имал още 60 млн. лева мои обслужени с платени данъци. Това са мои пари. А как той (Бисер Лазов) е захранвал касата си е друг въпрос, защото виждам неща, които въобще не е трябвало да бъдат правени, но той не ме е уведомявал за тях.

За мен най-популярното обяснение на широката публика е, че толкова години след предизвикания фалит на банката, всеки месец от нея се броят огромни средства за хонорари на синдици, адвокати, които се хранят от една фалирала уж банка.

4 милиарда са средствата в активи плюс 500 милиона кеш, което остана след затварянето на банката. Аз не твърдя, че са откраднали 4 милиарда, но колкото вземат толкова.

Казвате за бТВ, за енти път повдигам въпроса защо бТВ продадоха новопостроената си сграда от 20 хиляди кв. метра за 5.6 млн. лева на Пеевски? Защо? Изпаднали в ликвидна криза? Не. Защото това са задължения на Красимир Гергов, срещу които беше заложил една фирма в Холандия, която държеше 6% от бТВ и аз съм сигурен, че Пеевски е изнудил и ръководството, и собствениците да го компенсират, иначе би се появил официално като съсобственик в бТВ. 15 млн. долара са това по разликата в цената на сградата. Това са пари на КТБ, които никой не търси. Тия господа от бТВ мълчат. Тогавашният директор го скриха, Павел Станчев. Единственият ефект от цялата работа е, че обвиниха Елена Йончева и още двама изпълнителни директори за една фирма, която бе създадена, за да се прави продукция за ТВ7 и никой не е точил нищо. Второ, щеше да има и успех, защото имахме договори за продажба на филмите. Но нас ни обвиниха, а този открадна не директно от банката 15 млн. долара за сметка на бТВ и вие сега казвате, че бТВ имат същата политика. Не се и учудвам.

– Най-тъжното е, че почти всички обслужвали модела „Борисов – Пеевски“ сега станаха първи борци срещу този модел.

– Не искам да се пиша като най-големия борец, но когато рискувах всичко, тези хора правеха бизнес и с Борисов, и с Пеевски. Бяха доволни. Сега хубавото е, че преобладаващата част от обществото изпитва нетърпимост към този модел и неговите нагли представители. А те са много. Тук мога да включа всички в „Борисов 2 и 3“, особено всички директори, шефове, управители на комисии, председатели на държавни агенции и кметовете, разбира се, са част от огромна престъпна група, впила снага в държавата и я впи след фалита на КТБ.

– Благодаря ви и се надявам думите ви да бъдат взети под внимание от българските институции.

– Искрено се надявам. Благодаря.

Автор: Явор Дачков, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram