Цанов: Как Алексей не ме хвана, че записвам заплахите му и хвалбите за манипулация на изборни машини

–    Г-н Цанов, бихте ли разказали предисторията на случая със заплахите, които Ви е отправил Алексей Петров, а Вие пуснахате в своя ютюб канал с над 530 000 абонати записи от тези заплахи?

–    Хакерът „Емил Кюлев“ се свърза с мен в края на 2021-ва с желание да направим клип и съответно даде достатъчно доказателства: търсачката му Магаданз за крадени лични данни действително я има, тя дори не е в Тъмната мрежа, има записи с Алексей Петров, в които той не го нарича „измамник“, не го нарича „манипулатор“, а ТЕРОРИСТ, което на мен ми казва, че има действителен теч на данни от ЛевИнс. Теч на данни от компания, която не е уведомила своите клиенти, че са изтекли може да значи огромни наказания по линия на ЕС: 4% от оборота, не от печалбата. Сравнително неотдавна бях правил друга тема с хакери и го оставих за по-натам. 4 месеца по-късно аз се свързах с хакера, като начинът е Телеграм. Неговият е така организиран, че имаш право само да му пишеш, нямаш право да му се обаждаш: връзката е едностранна. Прие. Поканих за ководещ най-младия банков обирджия в историята Стефан Чолаков, с когото имах проблеми в последствие

–    Ако Ал. Петров нарича „терорист“ този хакер, а той Ви е пробил комуникациите, както сам се хвали и Ви показва разпечатки на кореспонденция, които публикувахте, самият той терорист ли е тогава?

–    Добър въпрос. Така излиза, да!

–    Казахте и друго много важно: дори Телеграм, който се води кодиран и най-сигурния канал за комуникация, ли беше пробил всъщност Алексей Петров,  както и всичките други е-комуникации и социални мрежи, които ползвате?

–    Когато хакерът се свърза с мен, за да ми покаже, че е легитимен, първото нещо, което казва  е : Станислав Цанов ли е? Аз му казвам: Да. Вие живеете в еди кой си квартал, в еди  кой си блок, на еди кой си етаж, вашата предишна кола е марка еди коя си, с регистрационен номер еди кой си, Вашата  майка е с ЕГН еди какво си, вашият баща с ЕГН… И почва да ти изброява, докато сам не го спреш, докато сам не кажеш: Какво става!? Той знае неща за теб. Петров ми показа разпечатки на мои съобщения в мрежите, които няма как да има.
Алексей се свърза с мен два часа след пускането в ютюб на клипа с „Емил Кюлев“, като това, което не казвам в новото видео, с над половин милион гледания за 5 дни е, че има човек, който ме предупреждава, че АП ще се свърже с мен. Да кажем, човек, когото познаваме и двамата, човек от IT сферата. И този човек ми каза: „Ще ти се обади Алексей, очаквай това обаждане, вдигни на този номер”. Аз му нямах номера. Човекът добави: „Съответно говори с него, няма да ти се обади лошо настроен и действително той ми звънна, първоначално не толкова лошо настроен”. Така и стана, искаше да сваля видеото, но никога не ми го каза директно. Алексей говореше завоалирано, разчиташе, че, след като знам кой е той, сам ще взема мерки. Опита се да ме убеди, че ако не сваля видеото автоматично ставам съучастник в тероризъм. Но в течение на разговора, част от който пуснах, включително как е имал контрол върху машини и резултатите на изборите, нещата, да кажем, че тръгнаха да ескалират. Както сте чули, той говореше по неговия начин: не повишава тон, но  – да кажем човек с IQ над 50 – ще разбере:  „Думам ти дъще, сещай се снахо”. Какво значат съветите му и колко точно съвети и препоръки са или е вменяване на задължения в неговия си стил.

–    Той Ви казва в клипа, освен за манипулации на изборни машини, директно, че сте сбъркали, ще си платите, даже: „Ще изчезнеш”. Странно е и, че след публикуването и толкова широката популярност на клипа Ви със записите, никоя институция не се е обърнала към Вас. Много е интересно комуникациите на колко журналисти и други обществени фигури са били пробити от хакерите на Петров и какви неща е знаел той, включително най-лични, за доста хора….

–    Той много разчиташе на това, че ти знаеш неговата история, че аз знам неговата история и добре съм я описал в клипа преди това. Респективно да знам, че това, което ми казва има тежест зад себе си и потенциални последствия, така че, когато ме съветва, то не е точно съвет. Това беше моментът, в който реших да запиша разговора.

–    Добре. За нас е странно как човек, който преподава сигурност,  имаше пробива, който е довел до убийството, заради него и неговата непредпазливост.  Когато вие се срещнахте,  той  дали е могъл да вземе мерки, да не го запишете? За нас беше много странно как са Ви оставили да го запишете – имал е и охрана, има си и специални заглушаващи устройства, които пречат на записи…?

–    И за мен също е странно. Всъщност той знае, че го записвам и в момента, в който започна записът той омекна, продължи си с неговите тези, но омекна.

–    Казахте, че ще запишете разговора ли?

–    Не, в момента, в който натиснеш копчето за запис по време на разговор, просто  се получава аудио съобщение към другата страна: „Този разговор се записва, води се запис”.

–    Говорим за личната среща с него, от която имате запис. Как не е взел мерки? Това е супер непредпазливо, да не кажем глупаво от негова страна, особено при ясното съзнание, че ще отправя заплахи с изчезване…. А можехте да носите и оръжие, откъде да знае, особено пък след неприятния телефонен разговор, в който е започнал със заплахите?

–    Аз много се чудих дали да го направя този запис при срещата ни, защото какво щеше да стане, ако ме преджобеха. Аз бях по къси гащи, то тогава беше ранния септември, още беше топло. Предполагам, че просто не е подозирал, че запис е възможен.

–    Въобще не Ви провериха, така ли?

–    Не ме провериха. Те, ако ме бяха проверили…. Проблемът на Андроидите е, че когато правят запис, освен ако не си хакнал, не си си играл със софтуер, което аз не съм направил,  светва една лампичка. И той, ако беше видял телефона, щеше да види тази червена лампичка  и респективно щеше веднага  да разбере, че се води запис. Но не видя нищо. Не забеляза. Иначе нямаше как това нещо в моя телефон да работи, без да се разбере, че се води запис. Така, че  при мен това беше рискът: да ме преджобят охранителите, защото бях с къси гащи, и едва ли се е съмнявал, може просто да е самоувереност.

–    Пореден пробив в неговата експертност, така излиза. Представете си следната ситуация: живеете на село, всички в селото Ви познават и искат да Ви убият. Имате два варианта – въоръжавате се като слагате бронирани прозорци и бронирани врати на къщата си, или бягате от селото. Сега да прехвърлим тази ситуация в света на технологиите. Как можете да се въоръжите и да се предпазите, или ако изберете втория вариант, как можете да избягате от това да Ви пробият устройствата, които ползвате и да Ви слухтят и следят? Разбрахте ли въпроса? Май не го зададох правилно.

 Напротив, въпросът беше много добре формулиран и е зададен в удачното време. Въпросът е колкото технически, толкова и социален. По-скоро да е социален. Няма спасение на техническо ниво. Всеки може да бъде хванат, защото всеки оставя следи. Дори един косъм да оставиш, една виртуална следа. Имаше един дилър, който, въпреки, че ползваше Тъмната мрежа за своите сделки, беше заловен. Въпрос на време е да те хванат особено ако се впрегне голям ресурс срещу теб. По отношение на примера със селото, който дадохте ще кажа, че все нещо ще жертваш, трябва да избереш обаче каква жертва ще направиш. С професията си или със здравето си.

– Защо не изтрихте видеоклипа след „съветите“ на Ал. Петров?

– Заради 400 и няколко хиляди тогава, вече 500 и няколко хиляди души. Заради това, че тези хора виждат нещо в моя канал, което другаде го няма. И заради себе си, не бих могъл да се погледна в огледалото след това. Сякаш тежестта на всичко това, което правя, щеше да падне.

– Не Ви ли е страх?

 Границата между параноя и страх е много тънка. Аз тогава усещах параноя, не страх. Исках да споделя нещо с приятели, но знаех, че някой друг, трето лице, ме следи, чува какво говоря, и чете нещата, които пиша. И това не е просто теория на конспирацията, това е доказан акт.

– Не се ли опасявате, че може да Ви застигне същата съдба като тази на Боби Цанков и Георги Стоев?

– Има такъв сценарий, но истината е, че тези хора бяха свързани с гангстерския свят, бяха част от него, докато аз съм вън от него. Аз изследвам този свят, говоря с хора от този свят, но аз самият не съм част от това.

В събота гледайте нови разкрития по темата в канала „Цанов напред и нагоре” в ютюб, а миналата серия от житейския трилър и в момента е налична в интернет.          

Тони Коцаков
Източник: 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram