„Хемус“ е изяла парите за черноморската магистрала

Над 2 милиарда лева повече от реалното струва изграждането на магистрала „Хемус“, обяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“.  С тези пари можеше да се построи „Черно море“ (магистралата която трябва са свърже двата големи крайморски центъра Варна и Бургас), или връзката между Русе и Велико Търново, обясни кандидат-депутатът в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.
„Всички искаме да стане магистрала “Хемус”, но трябва да стане качествено, без да се краде, защото по наши изчисления над 2 млрд. лв. е надценката за цялата магистрала “Хемус”. Това е абсолютно нелепо. Не може да си позволяваме това фалшиво управление на Борисов да продължава да съществува“, заяви Мирчев. Той изтъкна, че бившият премиер Бойко Борисов се хвалеше колко бързо напредва доизграждането на надбалканската северната магистрала, а всъщност дори в момента за повечето участъци няма разрешителни за строеж, за част от отсечките даже да се изготвени проектите и не правени задължителните отчуждителни процедури.  Освен риск за живота на строителите, което въобще не трябва да подценяваме, това означава огромна кражба“, добави политикът от ДБ. https://cdn.iframe.ly/api/iframe?card=small&url=https%3A%2F%2Fsegabg.com%2Fhot%2Fcategory-economy%2Fmilionite-avansi-za-hemus-sa-razdadeni-absurdni-dogovori&key=a055e2b2bd8ad68567c9e6f5cba3f81a&v=1&app=1

Темата за магистралното строителство при управлението на ГЕРБ бе подета и от зам.-министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

„Този филм, който ни прожектираше асфалтовата партия, накрая ще ни струва изключително скъпо. Най-лошото е, че строителството не отговаря на качеството, което трябва да получим. Това не е просто да лееш асфалт, а да планираш и построиш качествено, не така, че да го ремонтираш след 2-3 години“, коментира той в тв предаването „Честно казано“ по Евроком.

Арх. Шишков изтъкна, че отклоненията от правилата при възлагане на строителство са се превърнали почти в методика за работа при предишното управление. Той коментира наследената от предното правителство порочна практика на шосета, които се нуждаят от основен ремонт, да се правят скъпо струващи кръпки. „За процедурата основен ремонт се прави проект, той се одобрява, издава се разрешително за строеж, избира се строителен надзор, контролира се целият строителен процес и накрая обектът се въвежда в експлоатация, има поредица от иституции, които се занимават с такъв проект. А когато това се превръща в текущ ремонт, цялата процедура изчезва. Гаранцията се намалява трайно – тя вече не е 10 г., а максимум 3 г. и то по силата на договор, а не на закон“, обясни разликите зам.-министърът. А най-фрапиращото е, че подмяната на основните ремонти с текущи поправки е съпроводена с огромно оскъпяване –  средно 2,6 пъти спрямо предварителните финансови разчети.

Никой няма интерес да спира строителството на автомагистрала „Хемус“ – тя е изключително важна за държавата, но незаконно строителство няма да допуснем, декларира арх. Шишков. Той посочи, че МРРБ вече е на финала на процедурите по отчуждаване на терените за лотове 4 и 5, а за 6 лот предстои внасяне на проект за постановление на МС за отчуждаване на земите по трасето. Така догодина ще може да стартира работата и по тези три участъка. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram