Филе от шаран е хит за Никулден, 200 грама хайвер е 5 лева

Изненадващо, тази година за Никулден, бургазлии залагат на шарана, без да се притесняват от цената му, която е 8 лева за килограм. През последните две години той винаги се е харчел по 6 лева килото. Истински хит обаче са филетата от шарани- готови и нарязани, макар и с два лева по- скъпи – по 10 лева килограма. 200 грама хайвер от шаран в кутийка пък е 5 лева.

Любопитен факт е, че чернокопът и шаранът в момента са на една цена – 8 лева. 7 лева е сафридът, 10 лева – паламудът. Богатата на риба есен обаче си казва думата, коментират търговците на борсата “Краснодар”.

Хората купуваха килограми чернокоп и паламуд. Пекоха, ядоха и замразиха за зимата. Фризерите са пълни. Сега, за пръв път от много време, предпочитаната риба за празника на моряците и рибарите е шаранът. Да се спази традицията, а и да се направи нещо по различно за празничната трапеза – това е идеята на семействата, които масово пазаруваха риба през уикенда.

Шаранът бургазлии масово си го правят на фурна с лимон и плънка с орехи. Това е традиционното ястие, с което се посреща празника на закрилника на моряците и рибарите Свети Николай Чудотворец. Филетата стават също много вкусни на фурна с или без плънка, панирани или с бира, чесън и розмарин.

Шараните в събота и неделя буквално бяха залели сергиите. Много от тях направо скачаха атрактивно пред купувачите, пише „Труд“.

Най-скъпата риба си остава калканът – 35 лева килото, но пък никой не го купува.

В замяна на това, огромен е интересът и към солената риба. Има веяни и топло пушени паламуди, подредени като за изложба. До тях- скумриите – веяни, топло и студено пушени, не падат по- долу. Харчат се съответно на цена 10, 12, 15 лева килото. Чирозът удря 30 лева килограма.

Маринован чернокоп и паламуд, в кутийки с черен пипер и дафинов лист преди Никулден продават даже и в плод-зеленчук, в центъра на Бургас, показа наша проверка. Кутия с вкусната риба се харчи по 14 лева.

Прясна ципура и лаврак на рибната борса в момента също се предлагат, като се харчат съответно по 14 и 16 лева килото.

Търговците декларират, че няма да повишават цените навръх празника и прогнозират, че още месец ще продават прясна черноморска риба, стига времето да е добро и да няма люти бури.

На щандовете им има и калкан, но заради цената от 30 лв./кг малцина го купуват. Вносните риби са турски лаврак и ципура за 17,50 лв., норвежка скумрия за 8 лв. Продава се и нашенска пъстърва за 14 лв., колкото е и кило калмари.

На борсата, както и в търговските вериги и складовете за риба вече текат проверки от инспекцията по безопасност на храните. Служителите ѝ следят стоката да има документи за произход, прясната да е покрита с лед, а замразената – във фризер и с описан срок на годност. Хората да не купуват стока от улични търговци, апелират от инспекцията. Вещи купувачи пък припомнят правилата за оценка на стоката. Прясната риба се познава по стегнатото месо, изпъкналите очи и червените хриле. Ако е била замразявана и се предлага като прясна, тя е мека, с бледи хриле, а люспите ѝ се отделят лесно.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram