Кой е проф. Николай Габровски – най-добрият неврохирург е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. д-р Николай Габровски е един от най-добрите неврохирурзи у нас.

Проф. Николай Габровски е роден на 29 ноември 1971 г. в София. Завършил е медицина през 1996 г. в Медицинския университет в София. Придобил е специалност по неврохирургия през 2004-та.

От 1997 година е част от Клиниката по неврохирургия на болница „Пирогов“, а от 2011 година е неин началник.

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Забързани в ежедневието, рядко успяваме да си дадем сметка колко сме важни за хората, които поверяват здравето си в нашите ръце. Да върнеш някого към живот, да го освободиш от болестта… Ежедневно. Трябва да бъдем щастливи, че имаме такава възможност да помагаме на другите”, споделя проф Габровски.

През 2021 година проф. Николай Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Председател е на Българското дружество по неврохирургия и е зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“.

През 2005 година д-р Габровски защитава дисертация на тема „Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика“.

От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология.

От 2008 година е „Доцент“ по неврохирургия.

През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“.

От началото на 2011 година це избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е избран за „Професор“ по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“.

Проф. Н. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

По-важните теми върху, които е специализирал са:

„Невроонкология и интраоперативен ЯМР”;

„Образно ръководена неврохирургия и неврохирургия с гама-нож” и

„Микроневрохирургия и невронавигация” в Клиника по неврохирургия и под ръководството на проф. Брочи, болница „Еразъм”, Брюксел, Белгия. Проф. Брочи е сред най-изявените и известните световни специалисти по неврохирургия, президент на Световната федерация на неврохирургичните дружества за периода 2005-2009 година.

През последните години проф. Н. Габровски е преминал множество допълнителни квалификационни, международни курсове и специализации в областта на невроонкологията, съдовата и гръбначната неврохирургия.

През януари 2012 година проф. Н. Габровски е избран за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет ) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка.

Той е трето поколение лекар във фамилията. Баща му е прочутият неврохирург проф. Стефан Габровски, който оглавява клиниката до своето пенсиониране. След това тя бе поета от неговия син. Дядо му е един от основателите на военната хирургия в България д-р Ганчо Савов.

Преди година проф. Габровски защити проф. Балтов при уволнението му от „Пирогов“: „Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история“.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram