Украинският посланик: Директна доставка на военни артикули от България бе осъществена след решението на парламента

„България е един от най-големите производители на образци на стара съветска техника и подобни амуниции са очаквани и небходими за Украйна. Както впрочем други образци на бойна и военна техника – бронетранспортьори, танкове. Пратката, предопределена с последното решение на българския парламент, е осъществена, доколкото знам, преди седмица-две“, каза Виталий Москаленко пред БНТ.

„България от самото начало на тази варварска инвазия на Русия срещу Украйна заема позиция, която подкрепя нашата справедлива борба. Не искам да навлизам в детайли и възможни коментари, важно за мен и цяла Украйна е, че България осъществи своя военна техническа помощ, наравно с хуманитарна, политическа и до известна степен финансова помощ. Да не говорим за закрилата на бежанци и подслонът, който е предоставен – в момента 50 000 граждани на Украйна се намират тук“, заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По думите му, директна доставка на артикули е осъществена след решението на парламента. Посланикът каза, че не може да посочи в конкретика дали и колко военна техника е била ремонтирана в България.

„Доколкото си спомням, е имало сериозно намерение да бъдат ремонтирани 50 македонски танка, които е трябвало да бъдат изпратени в Украйна. Те са се намирали в доста разглобено състояние и идеята е била тази техника да бъде реновирана на българска територия“, заяви Виталий Москаленко.

Посланикът добави, че Украйна проявява интерес към различни снаряди и техника, които се произвеждат у нас и са налични в складове, но не уточни какви са доставките от българска страна.

„България е един от най-големите производители на образци на стара съветска техника и подобни амуниции са очаквани и небходими за Украйна. Както впрочем други образци на бойна и военна техника – бронетранспортьори, танкове. Пратката, предопределена с последното решение на българския парламент, е осъществена, доколкото знам, преди седмица-две.“

Източник: БНТ

„Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram