Турция отваря границите си с България и Гърция от 1 юни


Границите на Турция с България и Гърция може да бъдат отворени на 1 юни в зависимост от развитието на епидемичната обстановка с коронавируса, съобщават турски медии, цитирани от БНР. Официална информация по въпроса все още липсва.

Според изнесената информация в редица турски медии границите с България и Гърция може да бъдат отворени от 1 юни, въпреки че Турция смятала да отвори от 15 юни границите си за пътници от страните, в които заразата с Covid-19 е под контрол.

Електронният вестник „Дувар“ обаче посочва, че разпространеният план за нормализация на живота с логото на президентството, на който медиите, публикували информацията се позовават, не е с потвърдена автентичност.

Документът не може да бъде открит на нито един официален уебсайт и толкова подробен „нормализационен план“ не е бил официално обявяван.

По-рано властите обявиха основните параметри на план от 4 стъпки за връщане към нормален живот. Първият етап ще трае до края на религиозния празник Рамазан Байрам на 26 май. Вторият период ще започне от 27 май и ще продължи до 31 август. По време на него ще бъдат възстановени почти всички услуги, включително и вътрешните и международните полети.

Третият етап ще продължи в периода 1 септември – 31 декември, а четвъртият ще започне от 1 януари 2021 г.

Впоследствие източници от Директората по комуникациите на турското президентство, цитирани от турската платформа за опровергаване на фалшиви новини „Тейит“, заявиха, че каченият в различни сайтове, „УотсАп“ групи документ е чернова. Стъпките по плана за нормализация на живота в Турция ще бъдат обявени от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram