Туристическите агенции поискаха оставката на министър Ангелкова

Две от големите браншови асоциации в туризма призоваха за оставката на ресорния министър Николина Ангелкова заради неадекватна реакция и липса на подкрепа в условията на коронакризата.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) изразяват „сериозно безпокойство по повод провежданото в последните седмици държавно управление на българския туризъм“.

В условията на безпрецедентна криза Министерство на туризма не осигури среда за оцеляването на българския туризъм, не подкрепи по никакъв начин усилията на туристическия бизнес да се справи в ситуацията и окончателно затвърди убеждението, че без спешна кадрова промяна на позицията Министър на Турзма не може да се очаква благоприятен изход от кризата с минимизиране на негативния ефект както за бизнеса, така и за потребителите“, пише в писмото.

Преди дни от друго туристическо сдружение – Обединение „Бъдеще за туризма“, изразиха подобни критики и също поискаха остраняването на министър Ангелкова. Искането бе подкрепено от близо 600 фирми и 97 физически лица.

Според туроператорите и туристическите агенции, чиято дейност е блокирана още от средата на март, голяма част от негативното развитие в сектора, породено от КОВИД 19, е в резултат на неадекватни  и ненавременни реакции от страна на министър Ангелкова.

Те обвиняват министъра в липса на компетенции по отношение на бизнес моделите и процесите в бранша, непознаване на професионалната терминология, залегнала в нормативните актове, подценяване на  проблемите на българския туризъм. 

„В създалата се ситуация във връзка с коронавируса не са предприети абсолютно никакви мерки – нито към фирмите, нито общо към бранша“, коментира пред БНР Светла Атанасова, председател на БАТА.

Даниела Стоева, председател на АБТТА, заяви: „В изключително критичен за българската икономика период на политика се дават неясни указания и противоречиви послания, предлагат се мерки с недефиниран обхват, което вместо да решава проблемите, внася хаос“.

За периода от 13 март насам АБТТА и БАТА са разработили и внесли в Министерство на туризма и други държавни институции над 20 документа с детайлни обяснения и предложения, данни за състоянието на бранша и прогноза, участвали са в няколлко срещи, но всичко това е без резултат към момента.

Браншът е недоволен, че липсва и адекватно законодателно решение, което да гарантира баланса между защитата на потребителите и запазването на ликвидността на българските туроператори. „На практика с действията на министър Ангелкова България не е спазила препоръките на еврокомисаря по правосъдие и потребители да се осигури финансовото обезпечаване на туристическите организатори, за да може те да възстановят предплатените и отменени пътувания на потребителите. Нещо, което в повечето страни от ЕС вече работи“, казват туроператорите. 

Според АБТТА и БАТА Ангелкова няма добра комуникация с другите си колеги министри, за да защити целеви финансов ресурс за подкрепа на всички звена в бранша. Нямало отправено и нито едно рекламно послание за дестинация България след кризата.

„Кредитът на доверие към Министър Ангелкова е изчерпан и не виждаме капацитет и авторитет за решаване на проблемите на българския туризъм. Същевременно времето напредва и трябват бързи и работещи решения, които могат да бъдат взети от професионалист с реален опит, подходящ образователен ценз  и преди всичко визия за българския туризъм“, смятат туроператорите. 

Както писа „Сега“ браншът поиска от правителството целева кредитна линия или осигуряването на опеделена сума под формата на гаранционен фонд, който да гарантира връщането на парите на клиентите, които са предплатили за провалени почивки.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram