Тошко Йорданов: ПП-ДБ са по-нагли и от ГЕРБ

Тошко Йорданов определи намеренията на управляващите за смяна на шефовете на службите като мръсна политическа игра. „Искат главите на представителите на службите, за да могат да сложат свои хора, за да могат да малтретират останалите. Те са по-брутални от ГЕРБ, да ви кажа. Говоря за ПП и ДБ. Онези го правеха някак си не толкова явно. Не че не правеха същото, но тези са нагли и го правят брутално пред очите на всички“, каза председателят на ПГ на ИТН пред БНР.

„Няма връзка между това дали службите си вършат работата с това, че управляващите искат главите на ръководителите на службите, те искат да сложат свои хора“, коментира Тошко Йорданов. „Това е много мръсна политическа игра. Службите бяха привикани, бяха им четени докладите с ясното съзнание, че управляващите гласуват против, за да оправдаят искането за смяна на шефовете на службите“, посочи той. Те не слушаха, аз бях на това заседание, заяви Йорданов. Той каза, че по време на докладите на службите по-голямата част от депутатите са се разхождали из парламента. Все още няма вътрешен канал, така че те, стоейки си по стаите, дори не знаят какво се случва вътре, отбеляза Йорданов. Освен това той посочи, че заседанието е било закрито. Така че по думите му те просто са излезли и после влезли и гласували против по партийна поръка, съобщава БТА. 

На въпрос за „пререканията“ между президента и управляващите по отношение на службите Тошко Йорданов коментира: „Т. нар. управляващи на тяхното т. нар. национално събрание в прав текст заявиха как ще трябва да овладеят службите законно или незаконно, за да си имат собствено МВР за тези местни избори. Всеки нормален човек, бил той президентът, аз или вие, би трябвало да сте възмутени от това, което те казаха и това, което те всъщност изпълняват. Всъщност, те трябваше да са абонати на прокуратурата, но прокуратурата е, как да кажа, част от коалиционния им партньор, който ги дундурка, така че…“ 

Вчера президентът Румен Радев коментира пред журналисти в Солун предложението ръководителите на службите да се назначават по предложение на премиера от Народното събрание. „Който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите, структурата, задачите, функциите на тези служби, начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите, защото реформа не означава да смениш ръководството с т. нар. „наши хора от записа“, това не е реформа“, каза президентът и призова идеите за реформа да бъдат „сложени на масата“.

Източник: БТА, БНР, Гласове 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram