Тодор Байчев: Ще излъчи ли България независими европейски прокурори или изпълняващи политически задачи лица?

Обществото очаква отговори, а парламентът е длъжен да му отговори

„Трябва да има ясни правила за избор на делегирани европейски прокурори“, категоричен бе народният представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев от трибуната на Народното събрание по време на дебата на първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс относно създаването на Европейската прокуратура и българското представителство в нея.

Според Байчев, който е юрист, самият регламент на ЕС, който трябва да се прилага, няма достатъчно добра прецизност и ще породи напрежение, ако не бъдат вписани в постановките от българския Наказателно-процесуален кодекс. „Като законодателен орган дължим на обществото отговори на много важни въпроси“, предупреди Тодор Байчев.

„На какви критерии ще отговарят избраните европейски делегирани прокурори? Ще бъдат ли те независими, висококвалифицирани и най-вече обществено приемливи личности? Или тази длъжност ще бъде награда за хора, които са послушни и добре изпълняващи поставените им задачи от страна на някои политическо ръководство? Народното събрание ще се спъне ли в същия камък, а именно – да предостави на прокурорската колегия изборът на европейски делегирани прокурори – на тази колегия, която доказа, че когато избира даден прокурор, избухва гражданско недоволство, обществено напрежение и протести?“, попита социалистът.

Депутатът посочи, че алтернативата е България отново да чака Венецианската комисия да даде препоръки как да бъдат отзовавани, излъчени от парламента прокурори.

„Дължим отговори на обществото“, подчерта Тодор Байчев и изтъкна, че парламентът като законодателен орган не трябва да допуска грешки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram