Стойчо Кацаров: Ваксинационният план беше сбъркан и това доведе до смъртта на над 20 000 души

Ваксинационният план беше сбъркан през декември, защото не беше даден приоритет на най-рисковата група – възрастните хора, и това доведе до смъртта на над 20 000 души.

Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност – експертите да вземат решенията… Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми,“ обясни д-р Кацаров.

„Поправихме тази грешка. Първата работа, която свършихме, беше да поправим тази грешка. Да дадем приоритет на ваксинацията на възрастните хора и да включим общопрактикуващите лекари във ваксинационния процес. Организацията на ваксинацията в момента е на много високо ниво, но това, че хората не желаят да се ваксинират, не зависи от нас. Не сме в ситуация на вълна на разпространение, но броят на ваксинациите е малък и броят на хората, които се ваксинират, особено възрастните хора, продължава да е незадоволителен“, отчете той.

Според Стойчо Кацаров не е имало и добра разяснителна кампания за ползите и вредите от ваксините и това допълнително усложнява процеса.

„Половината работа е свършена. Създадена е добра организация. Личните лекари са включени в процеса. Ваксините им се доставят. Не се бият на опашки и не пътуват 100 километра, за да вземат 1-2 флакона. Създадени са и мобилни групи, които ваксинират неподвижни хора по домовете. Другата част от процеса е да се проведе информационна кампания, за да може хората да направят в действителност информиран избор, а не избор по слухове. Това можем да направим ние. Останалото зависи от хората“, посочи той.

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност,“ заяви Кацаров.

Министърът поясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева:

„До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов (бившият здравен министър – Бел. ред.)“.

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие:

„В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило… Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“.


Здравният министър увери, че не съществува риск ваксините да излязат от срок на годност и обясни, че дарението, което България направи за Северна Македония, е по-скоро приятелски жест за подобряване на двустранните ни отношения.

„Имаме възможност. Можем да си го позволим, не само на Македония. Обсъждаме възможност за даряване на ваксини и на други страни от Западните Балкани, които са извън ЕС, и на практика нямат достъп до такива ваксини. Интересът в тези страни е много голям. Само нашите сънародници нямат голям интерес“, добави д-р Кацаров.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram