Служебният министър на финансите наредил спиране на терора от НАП над малките фирми

лужебният министър на финансите Асен Василев е наредил на назначения днес нов директор на Националната агенция на приходите Румен Спецов да спре терора над малките данъкоплатци, като фокусът на проверките станат големите данъкоплатци, съобщи той на пресконференция, на която представи екипа си. Тематични проверки ще се правят също на фирмите с големи касови наличности, както и върху тези, които „потребяват държавен ресурс“.

За Асен Василев е учудващо, че досегашният шеф на НАП Галя Димитрова не е била сменена по-рано, а мотивът за отстраняването й сега е системно неизпълнение на служебните задължения. Като примери той посочи скандала с изтичането на личните данни от НАП на над 6 млн. българи, ниската събираемост на ревизионните актове – едва 55%, и ниската им потвърждаемост – 66 на сто.

Асен Василев каза, че на 11 май ВАС е потвърдил решението на по-ниските инстанции, че НАП е проявила неправомерна безотговорност към защитата на личните данни, което предопределя хода на всички дела по казуса срещу приходната агенция. „За момента претендираните сумите са малки, но има още много дела, които не са приключили“, каза Василев.

След НАП нов директор и в Агенция „Митници“

Асен Василев съобщи, че освен директора на НАП е сменен и директорът на митниците Георги Костов, който е бивш главен секретар на МВР.

Източник: Дневник


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram