След земетресението в Турция разкъсване на земната кора с почти 200 км.

Сеизмологичните проучвания показват, че енергията, отделена при опустошителното земетресение с магнитуд М7.8 в Турция е еквивалентна на 56 мегатона експлозив. Това може да се сравни с най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания (т.нар. „Цар Бомба“). Експлозията на 30.10.1961г създава налягане от 1 милион атмосфери и температура около 10 милиона градуса. Светлинното лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 kм, а ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти.

Въпреки, че магнитуда дава ориентир за очакваните сеизмични загуби, щетите на сгради и инфраструктура по време на земетресения са свързани повече с предизвиканото движение на повърхността на Земята.

Макросеизмичната карта на USGS показва разкъсване на земната кора в следствие на труса с размер почти 200 км. Достигната е пикова скорост на трептене на почвата (PGV) над 178 см/сек. и максимално ускорение (PGA) от 1.39g. За сравнение, земетресението в Тохоку (Япония) през 2011г. с магнитуд М=9.0 достигна пикова скорост от „само“ 102 см./сек. и ускорение 1g.

Освен с близкото разстояние до епицентъра, тези високи стойности могат да се обяснят с наличие на т. нар. „меки“ почви и/или високи подпочвени води в района.

Източник: Национален институт по Геофизика, Геодезия, География – БАН

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram