Корнелия Нинова: Предлагаме таван на цените на стоките, които са най-необходими на семействата

Служебният кабинет да си гледа работата, а не да прави оценки и квалификации на партиите

„Предлагаме таван на цените и то не за първи път. Първият път беше през 2020 г. по време на Ковид кризата, когато и в закон го облякохме. Причината да го предлагаме, е защото цените скочиха много, хората не могат да наваксат с доходите и не могат да си покрият сметките.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице“ тя обясни, че предложението на служебния кабинет няма да сработи и да има ефект. „Даже някои от нещата, които говорят, показват некомпетентност“, посочи тя и даде пример със заявките им, че тепърва ще създават закон, в който да се запише какво да е нелоялна търговска практика. „Такъв съществува от 2007 г., казва се Закон за защита на потребителите. Такова понятие има и в закона за КЗК. Тоест това е несериозно“, смята Нинова и даде още един пример за митниците: „Щели да подават информация на какви цени внасяме стоките, за да се види до потребителя как се оскъпяват. Най-големият ни търговски партньор е ЕС. Митниците отдавна не събират информация от европейските държави, защото имаме свободно движение на стоки от 2007 г.“, обясни тя.

Лидерът на социалистите анализира аргументите на тези, които са против налагането на таван на цените. Първият от тях е, че това не е пазарно. „Питам тогава тези наши опоненти Испания, Гърция, Португалия, Унгария живеят ли в пазарна икономика? Отговорът категорично е да. Е, тези държави въведоха таван на цените“, обясни Нинова.

Вторият аргумент, според който това предложение е ляво и популистко, Корнелия Нинова обори така: „Гърция се управлява от десния Мицотакис, Унгария – от десния Орбан, така че и десни правителства го прилагат“, посочи тя.

Третият аргумент е свързан с твърденията, че тази мярка ще увеличи инфлацията. „В Испания, които наложиха таван на различни стоки, инфлацията в момента е 7%. В Гърция, които наложиха таван на стоки и на печалбата, инфлацията е около 6%. Литва, Латвия и Естония, които нямат таван на цените, инфлацията е 26%“, изтъкна председателят на БСП и допълни, че очевидно вариантът с таван на цените се е доказал като работещ в Европа.

„Въпросът е какво избираме ние – пазара или човека. Не искаме да нарушаваме принципа на пазарната икономика, но ситуацията е извънредна и временно могат да се правят изключения, докато инфлацията се овладее и се помогне на човека“, коментира още тя.

В ефира на БТВ Нинова обясни какво е точното предложение на левицата: „Ние предлагаме в цената на стоката да влиза себестойността, на която е произведена – продукти, разходи, работна заплата, транспорт до магазина. Тоест не ощетяваш никого. Върху това добавяш 10% печалба и това е цената“, заяви тя и уточни, че това предложение е само за стоките от малката потребителска кошница, тоест това, което е най-необходимо на едно семейство, за да се изхранва.

Корнелия Нинова коментира писмото, с което левицата сигнализира ОССЕ и ПАСЕ за недопустима намеса на служебното правителство в предстоящите избори. „Това е принципно отношение на начина, по който се употребява властта. Искам да припомня, че след предишните избори, организацията ОССЕ излезе с доклад, в който констатира следното: “президентът и служебните министри се намесва пряко в изборната кампания“. Това е констатация на международна организация. В нея даваха примери как служебните министри атакуват предишното правителство по време на кампанията“, припомни лидерът на социалистите.

По думите ѝ в момента служебни министри си позволяват да коментират процеси на БСП и да слагат етикети. „Никой не ги е упълномощавал от наше име да бъдат служебни министри. Като ги боли как се развива партията да дойдат на Национален съвет и на Конгрес, и да си кажат какво ги боли. А те там не идват, не се регистрират, за да провалят кворума, и за да не може партията да се регистрира за изборите“, коментира тя и допълни, че този въпрос е принципен: „Служебният кабинет не може да се меси в избори. А той го прави с оценки и квалификации към партиите. Да си гледат работата, имат достатъчно, вместо да се занимават с партиите“, призова Нинова.

Тя коментира и предстоящия Конгрес на левицата в събота: „Първото и най-важно нещо, което сме записали, е да обсъдим постановки за нова лява програма. Програмата на партията е от 2008 г. Обществените отношения, светът и лявото много се промениха и искаме да направим ново, модерно, ляво“, заяви тя и даде примери с промени във взаимоотношенията между работодател и работник заради работата от разстояние. „Също така високите технологии и изкуственият интелект започват да изместват работещите. Искаме да разговаряме за базов доход.. В екологията – искаме чиста земя, храна, вода, опазване на природата – това е модерно ляво и искаме да го запишем в програмата. Искаме да си говорим дали е модерно ляво джендър идеологията в училище – ние не смятаме така“, коментира тя.

Предвидено в дневния ред на Конгреса е и промени в устава на партията, където има различни мнения. „Например прекият избор да се разшири и да не е само за председател, а за всички нива в партията. Има и другото мнение – да се върне старото положение и Конгресът да избира председател“, обясни тя и допълни, че в дневния ред съществува разговор както за местните, така и за парламентарните избори. „Не трябва да слагаме разделителни линии, а да видим с оглед на това какви партии влязат в парламента, какъв вид правителство е възможно. На Конгреса в събота ще стане ясно кои са потенциалните партньори на БСП“, каза още тя.

Според Нинова винаги преди избори се внушава, че ГЕРБ и БСП се събират, но това е манипулация. Тя обясни, че БСП е последователна и принципна в своите позиции и понякога гласуванията им са съвпадали с други партии заради липсата на ясно мнозинство. „С някои гласувахме за хартиената бюлетина, с други пък против износа на оръжия и F-16. Всички предложения се взимаха с плаващи мнозинства, с изключение на нашите за минималната работна заплата, безплатните учебници и помощта за децата до 4-ти клас. Подкрепиха ни всички сили, за което сме благодарни“, заяви лидерът на БСП.

На финала Нинова обясни, че не смята “новата левица“ за проблем. „Все още казвам, че ако искат да работим заедно и да се обединим – да заповядат в БСП, ще го направим“, заключи тя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram