След записите на Цанов и Алексей Петров: БСП иска комисия да провери машинния вот, ГЕРБ ги подкрепя

“Няма по-важна точка от тази, свързана с националната сигурност на страната ни. Защото, ако наистина изборите са манипулирани, фалшифицирани така, както излизат вече не един или два записа в интернет пространството – това е пряко свързано с националната сигурност. Неслучайно, и във Франция, и в Германия машините са премахнати и отново е преминато към традиционния начин на гласуване – именно поради доклади на техните служби за сигурност.” Това заяви от парламентарната трибуна днес народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Той бе категоричен, че социалистите ще разчитат на подкрепа от останалите партии за създаването на въпросната комисия, за да стане пределно ясно на всички български граждани какво се е случило с последните избори. „И ако наистина има подобни манипулации както изглежда – то, те да бъдат изправени, така че следващите избори да бъдат проведени честно и почтено. Това е пряко свързано с националната сигурност и няма нещо, което да е в по-пряка зависимост. Подкрепете ни да се създаде тази комисия и да се изчистят всички приказки, които бяха от страна на колеги от ПП-ДБ, че ще ни дадат кодовете“, добави народният представител от БСП.

В заключение Борислав Гуцанов призова да се сложи точка на въпроса и всички да са наясно какво се е случило. „Но, най-важното всичко оттук нататък да бъде честно и почтено по време на провеждане на избори“, завърши социалистът.

ГЕРБ подкрепя създаването на временна комисия, която да установи всички данни и обстоятелства свързани с машинното гласуване, заявиха от партията. 

Пълното име на новата комисия ще бъде „Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване.“

Парламентът ще обсъди утре проекторешение за създаване на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Това ще бъде точка трета в утрешния пленарен ден, решиха депутатите при приемането на програмата за периода 21-22 септември.

В подкрепа на включването на тази точка в дневния ред гласуваха 169 народни представители, седем бяха „против“ и 20 – „въздържал се“, съобщава БТА.

Предложението за включване на точката в програмата беше направено от „БСП за България“. Ако наистина изборите са манипулирани и фалшифицирани, както излизат не един, не два записа в интернет пространството, то това е пряко свързано с националната сигурност на страната, заяви Борислав Гуцанов от левицата.

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че винаги са отстоявали, че трябва да има публичност и прозрачност по отношение на вота на българските граждани. Въпреки че опозицията предлага създаването на такава временна комисия, ние ще я подкрепим, заяви тя.  

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram