Сблъсъци между депутати от „Възраждане“ и ДПС в парламента

Сблъсъци в парламента. Депутати от „Възраждане“ опитаха да изключат тонколоните, за да не се чуват изказванията в зала. Това провокира депутатите от ДПС да се намесят и се стигна до физически контакт и блъскане.

С регистрирани 121 депутати в пленарната зала беше открито извънредното заседание на парламента.

Още преди началото му депутатите от „Възраждане“ отново бяха пред парламентарната трибуна. Пред журналисти в Народното събрание Цвета Рангелова обяви, че продължават с блокирането на трибуната на парламента до възстановяването на нормалната му работа.

Това пречи на колегите им от останалите парламентарни групи да се изказват от трибуната. В тази връзка председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи народните представители да се изказват от място, залата гласува „за“. Изказванията се правят от място на преносим микрофон.

Така депутатите започнаха работа с обсъждане на дерогацията за „Лукойл“.

Депутати от „Възраждане“ отвърнаха на удара със саботаж, като се опитаха да осуетят заседанието, откачайки кабелите на тонколоните в залата. Росен Желязков апелира квесторите да се намесят, а действията им той определи като увреждане на имущество. Започна игра на гоненица между депутати-саботьори и квестори.

Откачането на кабелите провокира Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС да се намесят като се стигна до физически сблъсъци между тях и депутати от „Възраждане“.

В последствие се намесиха и още народни представители от двете групи.
Депутатът от „Възраждане“ Ивелин Първанов заяви, че е заплашен с убийство от депутата от ДПС Марио Ангелов. 
„За престъпление от общ характер депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички мерки и процедури“, отговори му председателят на парламента Росен Желязков.

Въпреки напрежението, работата в пленарна зала не спираше чрез изказвания от място.

Със 144 гласа “за” парламентът въведе забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1-ви януари, а от 1-ви март се забранява работата на „Лукойл“ с руски нефт.

Депутатите решиха още да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегават час върху вноса и транзита на руски природен газ.

В залата настана смут, а Делян Добрев, който четеше доклада на енергийната комисия за „Лукойл“, каза „Чакай, че изпуснах реда“.

Петър Петров от „Възраждане“ взе процедура. Той заяви, че правилникът на Народното събрание е потъпкан, потъпкани са законите и Конституцията. И обвини Росен Желязков, че е дал въпреки всичко началото на заседанието. Петров поиска заседанието да се спре веднага и работата за днес да бъде прекратена.

Искането му даже не беше подложено на гласуване. Вместо това, Желязков откри и закри разискванията по точка 1. Пристъпи се към гласуване.

В четвъртък заседанието беше провалено след като опозицията отново блокира парламентарната трибуна. В петък пък в зала не влязоха депутатите на управляващите, с мотива, че са разбрали, че се готвят нови демонстрации от опозицията, които искат да избегнат.

В дневния ред на извънредното заседание днес е заложено второ четене на окончателно бюджета на здравната каса и ДОО. В бюджета на НЗОК за 2024 година са заложени 8 млрд. лв. Повече средства от тази година – с около 20%, са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

24,3 млрд. лв. са заложени в бюджета на ДОО за догодина. Предвидено е повишаване на минималната заплата – на 933 лв., както и увеличение на максималния осигурителен праг на 3750 лв. С 1,1 млрд. лв. повече са планираните пари за здраве догодина.

„Днес отново ще блокираме работата на парламента! Няма да отстъпим пред беззаконието!“, обяви Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ посочи и двете условия, за да бъде възстановена работата на парламента – уволнението на областния управител Вяра Тодева и връщането на паметника на мястото му. „Това е което искаме ние! Докато това не се случи блокадата на Народното събрание ще продължи“, закани се Костадинов.

Очаквайте подробности

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram