Сблъсъци, протестиращи и полиция

Сблъсъци между протестиращи и екипирани с щитове и каски сили на реда, пострадали и арести. С това започна гражданският митинг, нарекъл се „Велико народно въстание“. Той се провежда в сряда на площад „Независимост“ в София, където са сградите на Народното събрание, Министерския съвет и президентската администрация.

Протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон и блъскаха полицейски бусове близо до сградата на Българската народна банка (БНБ).

Силите на реда използваха лютив спрей срещу протестиращите. Появиха се кадри на влачени от полицаите протестиращи.

Срещу екипираните служители на реда бяха хвърляни предмети. На площада се чуваха гърмежи.Има арестувани протестиращи. При сблъсъците пострадаха хора. Сред засегнатите от лютивия спрей бяха журналисти от бТВ.

От столичната полиция съобщиха за 20 пострадали служители на реда. По думите на директора на столичната полиция Георги Хаджийски полицаите са били замеряни с яйца, домати и камъни. Част от униформените били обгазени с неизвестно вещество и са отговорили като са използвали лютив газ, каза Хаджийски.„Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Над 20 служители на реда са обгазени. Наложи се да използваме помощни средства за лична защита. Ако положението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицията ще използва физическа сила”, каза директорът на СДВР ст. комисар Георги ХаджиевПо-рано бяха задържани двама протестиращи – един, който се е качил върху полицейски автомобил и друг, у когото са открити забранени предмети според полицията.​ При сблъсъците са арестувани още хора, които по думите на Хаджиев са се опитали да отнемат щитове и други предмети от полицаите.

Митингът посреща началото на есенната сесия на парламента в новата му сграда – ремонтираният бивш Партиен дом. Протестиращите искат оставката на премиера Бойко Борисов и правителството му. Те настояват за оттеглянето от поста на главния прокурор Иван Гешев, за разпускане на парламента и предсрочни избори.

Продължават да се стичат хора от всички страни. Централният вход на Партийния дом е отцепен с микробуси и леки коли на полицията и жандармерията. Около сградата има полицейски кордон.В първия ден от есенната сесия на Народното събрание след тържествената част с изпълнението на химна президентът Румен Радев направи обръщение към народните представители. Той излезе пеша и мина през протестиращите граждани, за да стигне до парламента. Парламентарните групи направиха политически декларации.

Най-чаканата политическа новина е дали управляващите от ГЕРБ ще успеят да съберат необходимите 120 подписа, за да започне дебат за нова Конституция, свикване на Велико народно събрание и рестарт на обществено-политическата система, каквото намерение заявиха.

svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram