Румен Радев очаква подводни камъни за служебния кабинет

Така както бяха изготвени промените в Конституцията, всякакви подводни камъни могат да се появяват в процеса по назначаване на служебно правителство. Ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са промените. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти относно консултациите, които прави с възможните кандидати за служебни премиер по „домовата книга“.

Радев обясни, че опциите за служебен министър-председател са стеснени, тъй като има редица проблеми по отношение на съвместимост, но винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия резултат.

Румен Радев призова медиите да изчакат преди да обяви кандидатът си за служебен премиер. „Разговорите вървят съвсем спокойно, конструктивно, но нека ви споделя за моя избор едва, когато приключат всички срещи“, призова държавният глава.

Коментарът си той направи, след като участва на национална конференция на тема „20 години България в НАТО. Защото заедно сме по-силни“.

Припомняме, че вчера сутринта държавният глава връчи третия последен мандат за съставяне на правителство от 49-то Народно събрание, след като преговорите за ротация между ГЕРБ и ПП/ДБ се провалиха. Изборът на Радев падна върху „Има такъв народ“, най-малката парламентарна група, която задържа папката с мандата само секунди.

Така се стигна до предсрочни парламентарни избори и избор за пети пореден път за последните две години. Ситуацията обаче е уникална, тъй като за първи път ще се приложи избор на служебен кабинет според новите правила в Конституцията, приети през декември 2023 г. В тази си правомощия президентът е ограничен до списък от възможни номинации за служебен премиер, който от своя страна предлага правителство. „Домовата книга“, както нарече ограничените си правомощия президентът Радев, включва председателя на Народното събрание, гуверньорът на БНБ и неговите заместници, шефът на Сметната палата и заместници, както и омбудсманът и заместник-омбудсманите.

Вчера Румен Радев проведе вече няколко срещи – с Росен Желязков, председател на НС, с Димитър Радев от БНБ и Димитър Главчев от Сметната палата.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram