Референдум или паметникът на Альоша остава червена линия между пловдивчани

Миналата седмица бяха извървяни първите стъпки за включване на темата за паметника на Альоша в дневния ред на общинския съвет. И след като това се случи, очаквано избуялата поляризация показа, че няма как с едно бързо гласуване в местния парламент да се стигне до решение.

Паметникът Альоша, внушително извисяващ се на върха на един от пловдивските хълмове и отново е във фокуса на общественото внимание, а повдигнатият преди повече от 30 години въпрос за премахването му с нова сила постави разделителна линия между привържениците на идеята и пловдивчаните, които смятат, че монументът символизира победната сила на съветската армия и не трябва да бъде демонтиран в името на историческата памет. 

Каква ще е съдбата на паметника на Альоша Под тепетата ще стане ясно в сряда, когато е сесията на местния парламент. Очакванията са, че пред сградата на общината ще се съберат множество хора, привърженици на монумента да си остане на мястото.

Други граждани смятат, че там не е мястото на Альоша.

„Ето че, не е ок Левски да е долу, Альоша да е горе, както е в момента. Смятам, че изобщо не трябва да е в града“, аргументира се гражданин.

Тепърва ще се пресмята възможен ли е и колко ще струва демонтажът на паметника, ще се мисли и за референдум. Какво се случи до момента, какво предстои и какво мислят хората чуйте в звуковия файл.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram