Река от фекалии из главните улици на Боровец

Зловонна река от фекални води се стича из главните улици в курорта Боровец, съобщава местният сайт „4Власт”. За проблема сигнализира съветникът от „Самоковци за Самоков” д-р Димитър Панев, който при велопоход се натъкнал на смърдящата находка.

Вижда се как обратни води от канализация се стичат на ул. „Боровец” между хотел „Феста Палас” и „Стрезов”, макар в курорта да има нова канализация. Не е ясно от къде идва отпадната вода, която извира непосредствено до главния път и се стича по наклона на улицата, която обслужва хотелите наблизо. Мястото се е превърнало във вонящо блато. Пътят дори вече е компрометиран, дълбочината на езерото е неизвестна, водата се стича 200 м надолу покрай хотелите и се влива в дъждовна шахта. От там пресича главния път и се стича в гората, която е заприличала на езеро.

Собствениците на хотели и вили отричат проблемът да е от техните канализации. Твърдят, че редовно заплащали такса за отпадни води към общинското ВиК ”Чамкория”. Всички вдигаха рамене и споделят, че са заустени в обратните канали в новоизградената канализационна мрежа. Потърсихме за коментар и управителя на общинското ВиК ”Чамкория” Янко Сираков, който отговаря за поддръжката на канализацията в курорта. Сираков веднага пристигна на мястото, обходи всички хотели и вили, но не установи замърсяването да е от тях. Увери, че още днес ще вземе спешни мерки за отстраняването на проблема.

„Въпреки че всеки ден обхождам курорта, до момента не бях запознат с този проблем. Тук има изградена канализационна мрежа и това изливане е абсолютно незаконно. Тук канал няма, канализацията е от другата страна на пътя. Предполагам, че това е стара септична яма и действително се носят миризми и се замърсява районът.

Допускам да има запушване на канал и да е избил до пътя, предстои да го установим. Наблизо се извършват строително ремонтни дейности на частна вила, по- нагоре има и ново строителство, ще проверя състоянието на каналите им и дали от тях има изливане. Ако установя нарушители, ще сезирам РИОСВ и ще им бъде наложена санкция.”, категоричен бе Сираков.

Ако проблемът не се разреши, може да плъзнат и зарази преди старта на летния туристически сезон, опасяват се всички в курорта. Пред наш екип Сираков позвъня на общинския съветник Лобутов с молба да се качи до курорта с техника и да отстрани проблема. Любомир Лобутов има необходимата техника, след изборите той прехвърли фирма за строителни дейности на сина си.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram