Радев чака Мария Габриел с имената на министрите в понеделник, 15 ч

Президентът Румен Радев ще очаква Мария Габриел, номинираната от първата политическа сила в парламента ГЕРБ – СДС за премиер, с имената на министрите в понеделник, 15 ч, на „Дондуков“ 2.

Това обяви самият той на детски празник в Ямбол. И отказа да коментира повече по политически теми.

След връщането на изпълнения мандат държавният глава ще издаде указ Народното събрание да гласува предложения от ГЕРБ-СДС министър-председател.

Радев определи идеята за правителство на конституционната реформа като добра, но призова първо да се състави обикновено мнозинство.

„Идеята за конституционно правителство е добра, но нека първо да има обикновено мнозинство, за да има правителство. Това е най-важното, за да има парламент, който да може да разгледа и въпроса за конституционна промяна“, каза президентът Румен Радев.


„Не искам да разваляме празника на децата с политическа изявления. От понеделник се връщаме. Трябва да има устойчива политика, трябва да има ясни принципи, представи например“, отговори президентът на въпрос, свързан с това, че на проектокабинетът „Габриел“ са нужни още 5 гласа, за да бъде одобрен. ГЕРБ – СДС, ДПС и ИТН, които обявиха подкрепа, разполагат със 116 гласа.

Понеделник е крайният срок, в който кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел трябва да отиде в президентството с изпълнен мандат – папка с имена на министри в правителството. Мандатът й бе връчен от Радев седмица по-рано – на 15 май.

От ИТН обявиха, че ще подкрепят правителство от експерти. Направи го лидерът Слави Трифонов с видеопост във фейсбук. Лидерът на ИТН не назова, че има предвид нейния мандат, но се подразбира, че ГЕРБ ще може да разчита на 11-те гласа на неговите депутати за подкрепа на кабинет на малцинството.

ДПС също обявиха подкрепата си за първия мандат./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram