Радев убеден: Имаме и капацитет, и сили да се справим с кризата!

з съм убеден, че имаме и капацитета, и силите да се справим със солидарните усилия на всички, коментира президентът Румен Радев в Плевен във връзка с обявената пандемия от COVID-19.

Румен Радев поясни, че са създадени мерки и са дадени разпоредби от Националния оперативен щаб за кризата с коронавируса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Броят на болничните заради COVID-19 ще расте, НОИ ще издържи
Д-р Стойчо Кацаров: Вирусът е тук от около месец
Бизнес жертвите на COVID-19: Туризъм, транспорт, ресторантьори
Мутафчийски: Състоянието на мъжа с COVID-19 в „Пирогов“ става критично
Без паника и страх от COVID-19, потиска имунните клетки
„Голямото предизвикателство е тези мерки да се въдворят в реалния живот. За това огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланс от една страна да запазим общественото здраве, но и да не допуснем парализа на икономиката“, посочи президентът.

Той даде пример с община Плевен, където е мобилизиран целия медицински персонал на общината и се взимат съответнеите мерки.

„Много е важно да няма прекъсване и в производствената дейност“, настоя президентът.

Той обясни, че мерките, които се предприемат са ясни и не трябва политиците да се правят на лекари и обраното.

„Трябва да се изпълняват указанията на Оперативния щаб. Те са ясни, а държвата трябва да подпомага всячески – с ресурс и потенциал, така че да се справим“, посочи още Радев.

Той призова всички граждани да бъдат дисциплинирани и да ограничат излишните излизания, за да се ограничи разпространението на COVID-19.

„Самодисциплината, самосъзнанието, максимално ограничаване на контактите, грижа за възрастните хора. Те са потенциално най-уязвимите. Нека подпомагаме ежедневното им битие, така че да ги разтоварим от ежедневни излизания“, призова Радев.

Президентът посочи още, че оббщественото здраве започва отгрижата за медицинския персонал

„Те са хората, които ще ни преведат през тази криза. Трябва към тях да е насочено държавното внимание като мотивация, оборудване, подготовка, квалификация, условия на труд. Това трябва да бъде ангажимент на държавата“, настоя президентът.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram