Радев призова народните избраници да не пилеят време

Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили и устойчиво реформистко социално управление. От него зависи животът на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе още едни предсрочни избори, зависи и съдбата на хората за преодоляване на кризата. Това заяви президентът Румен Радев в официалното си приветствие от трибуната на Народното събрание за началото на работата на 47-мия парламент.

Той поздрави народните представители, на които хората гласували доверие да ги представляват. Надеждата към новия парламент е огромна. Нека, преди да изговорим първите си думи от високата трибуна, преди първото гласуване, да осмислим мисията, която българските граждани възложиха, настоя Радев.

По думите му за първи път в рамките на година се формира трето Народно събрание, а предишните два състава на парламента живели кратко. От тях се чули неудобни истини, но са се повдигнали и въпроси за това, че не успели да излъчат кабинет. След политическите страсти през април дойде разочарованието от повторния парламентарен дебат пред юли, но българите не се обърнали назад. „Да, нашето общество търси изход от статуквото, но то вече каза „не“ на реставрирането на авторитаризма“, отбеляза Радев.

Време е за национален консенсус, който следва да съдържа важни приоритети, сред които да върнат на българите свободата и справедливостта. Тези ценности са предусловия за модернизацията и просперитета на България, каза Радев.

Румен Радев подчерта, че мисията на парламента се гради около консенсуса за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси за възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентаризма, да създадете условия за възраждане на свободното слово, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес, обърна се Радев към новите народни представители. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческото време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата, а обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци преди броят на избирателите да не и надхвърлил броя на населението, каза Радев.

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта, посочи още президентът и добави, че ако депутатите това 47-о НС трябва да върнат обществения живот в руслото на закона. Задача номер едно остава да бъде прекратен прокурорският чадър над корупция и злоупотребите.

Радев се надява на всички демократи от ляво и дясно, които трябва да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако Народното събрание не успее да направи промени в прокуратурата, то много скоро миналото ще потърси политически реванш. Всички добри намерения са обречени на провал без справедливост и законност, изтъкна той.

Българските граждани очакват от 47-то НС неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне с кризата пред прага на зимните месеци. Борбата с пандемията също става приоритетна задача, отчете Радев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram