Радев: Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята!

„Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята“.

Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев по повод предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията.

„Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето – започваш война с миналото. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци и срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди войни. Аз съм категорично срещу такива експерименти“, посочи той.

Според него референдум по темата ще раздели още повече обществото ни.

„Всички знаем, 24 май е прекрасен празник, той е най-съкровен за всички нас, но това, което ни предлагат, е недопустимо разделение и абсурдна ситуация – да избираме „за“ и „против“ нашия език и писменост и нашата свобода и държавност – няма решение на такава дилема“, коментира Румен Радев.

 „Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация в съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт.

„Това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите“, допълни държавният глава. 

Той направи изявлението след участието си във форума „Автомобилната индустрия среща властта“, който се провежда в столицата

Попитан дали в служебните кабинети и тяхното премахване ли вижда атаката срещу президентската власт, Радев отговори:

„Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше“.

Според него последното редовно правителство е демонстрирало управленска немощ и разпад поради неопределими вътрешно-политически противоречия. 

“Докато управлявахме ние демонстрирахме решителност и работа за хората. Служебният кабинет реши всички въпроси с високите цени на горивата, написа всички закони по плана за възстановаване, докара дори “Лукойл” да се регистрира в България. Сега още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50 лв., но като гледам пак ще се върнем там”, добави Радев.

Той смята, че всяка промяна в законите, която се прави заради някаква личност, е грешен подход и той се връща с обратен знак към тези, които го правят. 

На въпроса дали ще се влошат още отношенията между институциите и правителството, заради този проект, той иронично попита: “Колко повече от това да се влошат?“

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram