Радев и Борисов с „Три морета“ работят срещу интересите на България

Скарват ни с Русия и Германия едноврменнно

През последните дни в българското медийното и политическо пространство стана много „модерна” геополитическата инициатива „Три морета”, а президентът Радев и премиерът Борисов се надпреварват по този US ретуширан проект.


Конкуренцията „кой е по-по-най”, свързана с „Триморието”, би била чудесна, ако идеше реч за национално полезна инициатива. Но случаят е точно обратният. Това е проект, който обслужва военни, геополитически и икономически интереси, които не съвпадат с българските. Проект – роден в лабораториите на атлантическите ястреби, част от стратегиите, реториката и мисленето на Студената война.


„Три морета” има за цел да създаде враждебен „санитарен кордон” около и срещу Русия. Желае да засили военното напрежение и надпревара във въоръжаването, да торпилира стратегическите енергийни проекти между Европа и Русия, да наложи американските военни и икономически интереси, като обвърже сателитните държави с покупка на щатски изтребители, шистов газ и ядрени реактори.
„Три морета” е нонсенс и по отношение на участието ни в Европейския съюз! Проект, който не е одобряван от водещите европейски сили Германия и Франция, а тези дни и хърватското държавно ръководство отказа да се включи в него.


Кому е нужно да бъдем противопоставени на Германия и Русия!? И нима забравихме, че даже цар Борис се водеше от принципа „Винаги с Германия, никога против Русия”.


Тази „странна” активност на българските управници вреди на отношенията ни с братска, славянска и православна Русия. Отношения специални! Отношения, базирани върху дълбока духовна и историческа връзка, изградени върху кирилицата, Освобождението, създаването на социалната държава през ХХ век и приятелските чувства между българи и руси. Отношения, които дори 30-годишната масирана русофобска пропаганда на прехода не можа да промени. Защото България не е Полша и не е прибалтийска държава. Защото ние нямаме русофобски комплекси и фобии, а точно обратното – изпитваме чувства на благодарност и съпричастност към руснаците. И ако във Варшава и Талин имат проблеми с Русия, то това са си техни работи. Ние не бива да позволяваме да бъдем въвличани в чужди битки и чужди сценарии.
Проектът „Три морета” е част от отречената политическа парадигма на противопоставянето и разделението, на двуполюсния и еднополюсния свят, на хегемонията, на санитарните кордони и санкциите… Всичко това изтече в канала на Историята!


Днес е време за сътрудничество между народите, а не на блоково и сепарирано мислене и действие. След паденето на Берлинската стена и разграждането на Варшавския договор военният блок НАТО е неефективен и безполезен. Европейският съюз е в тежка институционална, лидерска и ценностна криза, а светът е изправен пред социално-икономически изпитания, през заплаха от терор и COVID-19. Изключително важни са и предизвикателствата, свързани с дигиталната епоха и високите технологии, със социалните мрежи и изкуствения интелект, с битката срещу агресивните опити за промяна на традиционните човешки и семейни ценности.
В днешния многополюсен свят (чиито основни принципи очерта брилянтният политически анализатор и визионер акад. Евгений Примаков) правилният път е този на диалога, сътрудничеството и баланса. А инициативата „Три морета” е точно обратното! България – по силата на своето географско положение и история – има възможност да бъде мост между Европа и Русия. Кой и защо отново се опитва да я превърне в инструмент на чужди сили, влияние и интереси!? Това е недалновидно, вредно и изживяно!
Господа управляващи, бъдете модерни и адекватни, бъдете диалогични и национално отговорни, ако искате да се запишете в Историята.

Проф. д-р Светлана Шаренкова

29.10.2020 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram