Радев: За Сарафов да съдим по действията му спрямо имунитетите и делата „на трупчета“

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста. Това коментира президентът Румен Радев.

„Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта.

Това е и урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как като загубиш чест и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, при скоростното назначение на Сарафов да демонстрираш обратното, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задача. Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността „главен прокурор“.

Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределено време на поста.“, каза президентът.

„Предлагащите премахването на фигурата главен прокурор трябва ясно да кажат с какво ще се замени тази роля, както и да направят ясен анализ какви ще са последствията. Има решение на КС от 2003 г., в което ясно се казва, че за такава промяна трябва да има Велико народно събрание. Бъркането в този фундамент трябва да е внимателно, за да гарантира устойчивост. Спомняте си как ГЕРБ написаха конституция за една вечер. Сега щели да я пишат за 10 дни. Пак под натиск, но не на протест, а под обсадата на общественото омерзение. Надявам се да не се използва Конституцията като параван, който да скрие интимните сцени между партиите“, смята той.

Той обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

„Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме – месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно – изтеклият мандат не ограничава правомощията“, заяви държавният глава.

По повод осигуряването на боеприпаси за Украйна, Радев коментира: „Много медии ме обвиниха в двуличие – никога не е било така. Сега всичко си дойде на място. И у нас, и в Брюксел съм твърдял, че България не трябва да се намесва с оръжие в този конфликт. Виждате, той ескалира, изтощава нашата икономика. Стана ясно, че България ще е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Не подкрепям. Ако правителството вземе това решение, това ще бъде грешка.“

„Скопие трябва да си научи урока. Пак се връщат по отъпкания път, по който вървяха миналата година – да лобират пред европейските институции. С него да прикрият нарушаването на човешките права в страната, липса на реформи и готовност за преговори за членство в ЕС. България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите партньори, така че решенията за РСМ да не се основават на лобиране, прикриващо нарушаването на човешките права“, добави държавният глава.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram