Радев връчва първия проучвателен мандат на 15 май

Радев връчва първия проучвателен мандат на 15 май.

Това обяви президентът пред журналисти в началото на тържествата за Деня на Европа.

„Ще връча мандата следващия понеделник, 15 май. Разчитам това време да се използва по най-добрия начин и от НС, и от партиите”, бяха точните зуми на Румен Радев.

Логично е да се направи опити за съставяне на правителство с първия мандат, посочи той.

Народното събрание трябва да осъзнае огромната си роля – и бюджета, и повечето закони по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Радев. Според него е „безумно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите си към своите избиратели.“

„Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а към момента не е произвело никакъв резултат”, каза президентът. Според него „партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а искат и да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет.”

Това е безотговорно, подчерта Радев.

„Обяснението е, че интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите“, посочи Радев и отрече, че е казвал на консултациите с „Продължаваме промяната – Демократична България“, че това Народно събрание ще продължи да работи поне до 15 юни.

Рисковете от нови избори през лятото са големи, не скри Радев. И обясни: „Рискуваме бюджетът и много важни закони да не бъдат приети. Това означава България да загуби цялата тази инерция и всичко, което е постигнато до момента.“ Според него е голям и рискът от ниска избирателна активност, което би излъчило парламент с ниска легитимност.


На въпрос, свързан с престрелката между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, Радев отговори: „Няма да коментирам диалози между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор. Но има нещо по-важно и от самия инцидент – и това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността.“

Радев напомни, че служебните правителства са внесли множество сигнали за значителни нарушения и корупция, но към момента няма придвижване. „Това за мен е много по-тревожно дори от това посегателство“, допълни президентът.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram