Протест блокира Митрофанова и руския митрополит Антоний

Протест срещу посещението на външния министър на Московска патриаршия блокира Руската църква в центъра на София тази сутрин. Там в момента той отслужва литургия, а гост е посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Пред входа на храма има засилено полицейско присъствие.

Снимка: Светослав Метанов

Протестиращи оградиха църквата с украински знамена в знак на протест срещу войната на Русия в Украйна, която руската църква подкрепя.

В храма днес бе видян и Румен Петков – бивш депутат и бивш вътрешен министър, сега лидер на партия АБВ, основана от президента Георги Първанов.

Демонстрантите скандират „Убийци“ и „Тук не е Москва“. Сред тях е Иван Калчев-Глиги – активист, който участва няколко месеца в защитата на Украйна като доброволец.

Руският митрополит Антоний е известен като дясната ръка на приближения до Кремъл Московски патриарх Кирил и изпълнява функциите на външен министър на Руската православна църква. Той ще отправи празничната молитва в съслужение с Ловчанския митополит Гавриил от Светия синод на Българската православна църква, съобщи проруският православен видеоканал Храм.

Снимки: БГНЕС

„Демократична България“ излезе с остра позиция срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram