Протестите не спасиха от нарязване спасителния кораб „Перун“

Влекачът „Перун“, който е учавствал в безброй спасителни операции в Черно море, не можа да бъде спасен. Днес се планира плавателният съд да бъде транспортиран от Варна за Бургас, за да наразян за скрап. От около 10 години той не участваше в операции и бе прехвърлен на „Пристанищна администрация“ като непотребен актив. Всичко това доведе до търг в началото на годината, на който частна фирма купи кораба за около 280 000 лв. 

През цялото това време представители на морския бранш негодуваха. Според тях „Перун“ нарочно не се е поддържал, а без него България няма ефективно морско спасяване. Критики имаше и към търга тази година, че умишлено е проведен при занижена цена. Синдикати дори настояваха за разследване на министри на транспорта и шефове на „Морска администрация“ и „Пристанищна инфраструктура“, че целенасочено са докарали „Перун“ до окаяно състояние.

Според специализирания сайт „Меритайм“ фирмата купувач на „Перун“ е варненската „Юнион инвестмънтс“, която е придобила преди време  за нарязване и учебния кораб „Петър Берон“. А на търга за спасителния влекач тя е била единствен участник.

„Перун“ е на над 40 години. Строен е в СССР.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram