Прокуратурата вади всички стари проверки срещу Пеевски

Спрямо Делян Пеевски през годините са извършвани редица проверки и предстои същите да бъдат анализирани. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6-те лица с наложени санкции от САЩ, каза още тя. 

Два дни по-рано Министерството на финансите на САЩ и Държавният департамент наложиха различни санкции заради корупция спрямо бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и екссекретаря на агенцията Красимир Томов. 

Милева обяви, че относно лицето Васил Божков освен повдигнатите му 18 обвинения са налице и няколко преписки в Специализираната прокуратура. Изчаквало се приключването на разследването им, за да се прецени дали те могат да се присъединят към предишните обвинения или да му се повдигнат нови.

„За Манолев, Харалампиев и Томов – Окръжна прокуратура – Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата се намират в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, заяви Милева и добави, че пълна проверка щяла да бъде извършена и спрямо Илко Желязков.

„Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организиранта престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт“, каза Милева.https://if-cdn.com/5OAukGn?v=1&app=1

„Искам да информирам, че е образувано наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура относно твърденията за незаконно подслушване. По делото вече са разпитани 11 свидетеля, изискана е информация от ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ДАНС“, твърди още Милева.  От получените отговори било установено, че няма подслушване на политически лица имащи отношение към парламентарните избори от април месец тази година. „По делото е сезирано и Бюрото за контрол на СРС, което е независим държавен орган. Изискана е информация имало ли е нарушение при издаването на разрешения за използване СРС. Очакваме резултатите от проверката“, обяви говорителят.

Веднага след това последва предупреждение от нейна страна с напомнянето, че  „разгласяването на класифицирана информация е тежко умишлено престъпление“. „Всеки един български гражданин, който има подобна информация, трябва да сезира компетентните органи. Прилагането на СРС задължително става след одобряване на съдия“, натърти Милева.

Прокуратурата: Заловихме близо 700 кг хероин

При операция на ГДБОП на територията на област Сливен са задържани приблизително 700 кг хероин, съобщи пак на брифинга в Съдебната палата говорителят на главния прокурор. Операцията е осъществена с участието българската прокуратура и полиция, и на чуждестранни партньори. Задържани са чужди граждани. Намереният хероин е импрегниран в мрамор, заяви Милева.

Кратко съобщение за това бе публикувано часове по рано и в профила в социалните мрежи на главния прокурор Иван Гешев. „Задържано е огромно количество наркотици“, съобщи главният прокурор Иван Гешев в официалния си профил в туитър и добави българското и американското знаме.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram