Продължават пътните блокади на миньорите и енергетиците

членове от енергийния комплекс „Марица-изток“ се очаква и днес да продължат протеста си, съобщава БНТ.

Премиерът Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори, като са поканени лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и представители на синдикатите в сектора.

След преговорите с министъра на енергетиката Румен Радев вчерасиндикалните лидери обявиха, че няма да се отзоват на поканата на премиера. Вместо това те призоваха за извънредно засезание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Припомняме, че Радев се срещна и с административното ръководство на държавните дружества „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“.

Следните обходни маршрути са въведени поради блокадите в района на Стара Загора:

При пътуване по магистрала „Тракия“ е от пътен възел „Нова Загора“ по пътя към Нова Загора – Сливен до пътен възел „Свобода“.

При пътуване по път Казанлък – Стара Загора: за гр. Стара Загора – през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък – по пътя Стара Загора – Нова Загора – Сливен, бул. „Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии.

Припомняме още, че в петък сутринта енергетиците и миньорите блокираха движението в различни точки на област Стара Загора, както и пътят от Стара Загора към АМ „Тракия“ при отбивката за село Загоре, а после и двете платна магистрала „Тракия“ при отбивката за града.

Работещите в мините и ТЕЦ „Марица изток 2“ се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които бяха приети от правителството в петък и заявиха, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места.

Очаква се освен това днес миньорите и енергетиците от Перник и Бобов дол отново да организират проява в подкрепа на колегите им от Стара Загора. В петък тези от Перник блокираха кръговото кръстовище на входа на Перник, а после тръгнаха по магистрала „Струма“, предизвиквайки сериозни задръствания, а тези от Бобов дол от Перник проведоха протестно ществие по АМ „Струма“.

Протестиращите миньори заявиха, че ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта. Продължава и блокадата на автомагистрала „Тракия“, Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици.

Нюз бг

Миньорите недоволни от енергийния министър, блокадите остават

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram