Проверяват теч на информация

„Булгаргаз“ сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла информация по отношение на каузи в договора с азерския доставчик. Това заяви пред бТВ Николай Павлов, директор на „Булгаргаз“.

Той бе категоричен: „Такова нещо се случва за първи път. За последните 10 години никой не е вадил документи и цитирал клаузи в договора, което ще доведе до негативни последици за България. Извадени са факти, които не отговарят на истината, и се създава напрежение, никъде в Европа не се размахват договори публично. Случаят е описан подробно. Изнасят се данни по две линии – от Българската газова асоциация и по втора линия – влогъри, които коментират клаузи в договора“.Павлов поясни, че договорът е сключен през 2013 г., по думите му КЕВР най-вероятно също разполагат с договора, но няма подозрения откъде е изтекъл той. Все още обаче няма отговор от ДАНС.

Има клауза за конфиденциалност и може да се повлияе върху изпълнението на договора, съобщи обаче Николай Павлов. Той обясни, че за място на доставка се предвижда гръцката връзка, но този интерконектор не е изграден и в момента се тегли малко над 1/3 от газа. На въпроса за Чирен Павлов каза, че се тегли газ от там, но количествата не отиват на борсата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram