Президентът връчи на Кирил Петков мандат за правителство, той го върна веднага изпълнен

Очаква се в понеделник да се гласува в Народното събрание проектът за министерски съвет

Президентът Румен Радев връчи днес мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от формацията „Продължаваме промяната“. След общо 6 неуспешни опита на партиите в 45-ия и 46-ия парламент да излъчат редовен кабинет в 10 часа тази сутрин президентът Румен Радев даде днес седмия за годината проучвателен мандат за съставяне на правителство. В сградата на президентството дойдоха Кирил Петков, който е и предложението на коалицията за министър-председател, Асен Василев, който ще бъде вицепремиер и министър на финансите, Калина Константинова, която ще бъде вицепремиер на ефективното управление и Андрей Гюров, който е председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Представителите на най-голямата парламентарна група дойдоха с готов проект за министерски съвет и върнаха на секундата готов проучвателния мандат на президента. Очаква се в понеделник да се гласува в парламента бъдещото правителство.

„Върху вас пада отговорността да реформирате управлението, да се справите с корупцията и беззаконието, да изхвърлите задкулисието от държавата, обърна се Радев към Петков. Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни промени още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за законността в България“, предупреди Радев. Той изрази надежда, че коалиционното управление ще чуе гласът на народа, който иска законност. „Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън са другите основни задачи“, заяви президентът В началото на седмицата държавният глава поотделно проведе консултации с представители на формациите, представени в 47-ото Народно събрание. „Провеждаме третия цикъл консултации за съставяне на правителство тази година. Надявам се да бъде последен. Предстои при постигнато коалиционно споразумение да връча мандат за съставяне правителство на първата по численост парламентарна група“, каза Румен Радев.

След близо месец преговори „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ одобриха коалиционно споразумение, а лидерите на формациите подписаха документа поотделно, но с амбицията за пълен четиригодишен управленски мандат. В началото на седмицата държавният глава поотделно проведе консултации с представители на формациите, представени в 47-ото Народно събрание. „Провеждаме третия цикъл консултации за съставяне на правителство тази година. Надявам се да бъде последен. Предстои при постигнато коалиционно споразумение да връча мандат за съставяне правителство на първата по численост парламентарна група“, каза Румен Радев. От името на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков ще получи папката с мандата. Той е номинацията за премиер в бъдещето коалиционно правителство от четири партии. След близо месец преговори „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ одобриха коалиционно споразумение, а лидерите на формациите подписаха документа поотделно, но с амбицията за пълен четиригодишен управленски мандат. Има съгласие за структурата и персоналния състав на правителството. За това, след като получи мандата от президента, Кирил Петков ще го върне веднага изпълнен. По Конституция, след като мандатът е върнат изпълнен, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram