Пред грипна епидемия, директори искат ваканция за децата

Към момента няма официален акт от Министерство на здравеопазването, който да изисква от МОН предприемане на действия, свързани с евентуално неприсъствено обучение с оглед епидемичната ситуация заради грипа. Вече имаме опит в организиране на учебния процес в такива ситуации и когато бъдем сезирани, своевременно ще се организираме, за да не бъдат изненадани директори, учители, ученици и родители. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов пред журналисти. Той уточни, че водеща е компетенцията на Министерство на здравеопазването и на местно ниво ще се прецени ситуацията и ще се избере коя от формите на организация на учебния процес да се приложи.

Според Диян Стаматов, директор на 119  СУ „Михаил Арнаудов“ в София, председател на Съюза на работодателите в системата на образованието, грипната ваканция вече е наложителна, посочва Стандарт.

С всеки изминал ден процентът на отсъстващи, болни ученици става все по-голям, каза Стаманов.

Ние сме с нагласа не за онлайн режим на обучение, а кратка, извънредна, грипна ваканция, поясни той. Грипната ваканция в рамките на 5-7 дни ще помогне да премине боледуването, а не да се дискредитира онлайн преподаването, смята Стаматов.

Той е на мнение, че онлайн режим на обучение не трябва да се прилага в такава ситуация. Директорът поясни, че грипната ваканция ще е превантивно прекратяване на учебния процес, което няма да се отрази в образователен план.

Възможно е в някои общини да не се достигне критичен процент отсъстващи, локалният принцип е основен в такава ситуация, каза той.

По-тежка и дълга грипна вълна ще засегне повече хора, отчитат епидемиолози. В месеците до март ще ни мъчи неприятна смесица от грип, респираторни вируси и COVID. Пикът на заболяемостта се чака в края на януари, но вече много детски отделения в страната са пълни, обясниха лекари пред “Труд news”.

Основните грипни щамове, които са доказани у нас в момента, и ще са водещи, са тип А. “A(H3N2) и A(H1N1) протичат по един и същи начин, няма разлика и при лечението им”, казва проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите ѝ до месец, когато се очаква и пикът на заболяемостта, вероятно ще бъдат доказани и случаи от тип В. “Вълната ще бъде по-продължителна и по-дълга, защото започна по-рано. Причината за това е, че нямаше грип в предишните две години”, посочи тя.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 120,10 на 10 000 души срещу 120,93 на 10 000 души за предходната седмица. Когато тя стигне 200-250 случая на 10 000 души население, това е прагът на епидемията, обясни проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията НРЛ “Грип и ОРЗ” в НЦЗПБ.

В момента боледуват цели семейства, като в детските градини и училищата заболяемостта е тръгнала стремглаво нагоре още преди ваканцията. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram