ПП-ДБ губят най-много доверие, подкрепата за Радев ерозира

Коалицията „Продължавам промяната – Демократична България“ губи най-много доверие сред избирателите спрямо изборите от началото на април, сочи ново социологическо проучване на „Алфа Рисърч“.

От агенцията отдават това на съставянето на правителство от тяхна страна, което беше подкрепено от ГЕРБ и в чийто състав външен министър и бъдещ ротационен премиер е бившият еврокомисар Мария Габриел.

След като на последните парламентарни избори новата коалиция спечели 24.6%, сега за тях сред твърдо решилите да гласуват, вота си ще дадат малко над 20%.

ГЕРБ също търпи загуби от подкрепата си за кабинет на „Продължаваме промяната – Демократична България“, но те са значително по-малки.

Партията на Бойко Борисов би спечелила изборите, ако те са днес, с 25.1% от вота. За сравнение – в началото на април за тях гласуваха 26.5% от хората.

От „Алфа Рисърч“ не отчитат размествания при останалите партии, като в парламента биха влезли отново същите политически сили, които са в него и в момента. „Възраждане“ са трети с 15.4%, ДПС са четвърти с 12.6 на сто от гласовете, а БСП и „Има такъв народ“ са съответно с 8.8% и 4.1%.

От проучването се разбира още, че доверието към кабинета в началото на неговото съществуване е 20%, докато 37% гледат на него с недоверие. По-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг има премиерът Николай Денков – 26% доверие и 30% недоверие.

Социологическата агенция отбелязва още, че зад общото управление застават 77% от избиратели на ГЕРБ и 76% от тези на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Над 40 на сто от гласувалите за други партии и всеки трети от неучаствалите във вота също подкрепят решението за кабинет между двете партии.

Президентът Румен Радев запазва най-високо доверие измежду политиците, но рейтингът му ерозира значително след публичното противопоставяне на формирането на редовно правителство.

„За пръв път откакто заема поста, отношението към държавния глава е силно поляризирано, подкрепата – разколебана, а персоналният му имидж с негативен тренд: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално“, уточняват от „Алфа Рисърч“.

Сред партийните лидери Бойко Борисов е с най-висок рейтинг с 20.5% доверие. Зад него се нареждат Христо Иванов (16.9%), Асен Василев (16.5%) и Кирил Петков (15.9%). Най-голямо е недоверието към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов (59.6%), следван от Кирил Петков (58.5%) и Бойко Борисов (55.6%).

Изследването е проведено в периода 20 – 26 юни и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните хора.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram