Почина архитектът на „Бузлуджа“ арх. Георги Стоилов


Почина арх. Георги Стоилов, съобщиха от Съюза на архитектите в България.

„Разделяме се с изключителния професионалист, притежаващ дългогодишен практически, експертен и административен опит в областта на архитектурата и управлението“, се посочва в съобщението им.

Арх. Георги Стоилов е автор на много сгради и архитектурно-скулптурни паметници: хотел „Рила“, сградата на БНР, хотелски комплекс „Орбита“ (София); международен младежки лагер, хотелите „Интернационал“, „Емона“, „Рубин“ и „Акациите“; Националния център за въздушен контрол, резидентски комплекс в Дубна, Русия, мемориалите „Бузлуджа“, „Беклемето“ и пантеона „Гургулят“. Бил е кмет на София (1967-1971 г.) и министър на Министерство на архитектурата и благоустройството (1971-1973 г.).

Той е и един от създателите на Съюза на архитектите в България и дългогодишен негов председател. Председател на Международния съюз на архитектите (1985 – 1987).

Президент на Международната академия на архитектурата от основаването ѝ през 1987 г. , а от 2019 г. – неин почетен президент. „Почетен гражданин на София“ (2004 г.).

Носител е на Орден „Стара планина“ I степен „за особено големи заслуги в архитектурата“ (2010 г.), на орден „Георги Димитров“, на почетното звание „Герой на социалистическия труд“ и „Народен архитект“, както и на Димитровска награда./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram