Полша и Турция ни хранят с плодове и зеленчуци, а Франция – с масло

В момента ядем картофи от Египет и яйца от  Румъния, а част от доматите и краставиците идват от Албания

Разнообразна и доста динамична е географията на вноса на хранителни стоки в България. Две неща обаче са константни от години – Полша и Турция са най-големият вносител на плодове и зеленчуци у нас и в България на практика не се произвежда масло от прясно мляко, защото го внасяме от Франция.

Това каза за “24 часа” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Когато вносители преценяват, че е изгодно, или в определени сезони, дори пресни зеленчуци се докарват от доста отдалечени от нас държави.

В много хипермаркети например напоследък има картофи, внесени от Египет и от Франция. Чесън от години насам се внася чак от Китай, а екзотични плодове редовно и от години се транспортират от Чили, Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Виетнам, Перу, Индия.

Суровини за хранителната промишленост на практика

се внасят и от другия край на земното кълбо, например от Индонезия и Виетнам.

Оранжерийните зеленчуци в този сезон се внасят предимно от Турция и по-малко от Гърция. Албания обаче през последните години също засили производството на домати и краставици и заедно със Северна Македония осигуряват немалко домати, краставици, тиквички, патладжани и зелени салати, обясни Иванов. Според него трудно може да се прецени каква част от тези зеленчуци по сергиите и в магазините са осигурени от внос, но примерно през февруари у нас почти няма производство на домати и краставици и може би към

70-80% от тях се внасят от съседите.

24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram