Полиция в парковете ще следи дали се спазват предписанията

Полиция в парковете ще следи дали се спазват всички предписания на властите. Организацията е главно на кметове на общини, но главният секретар на МВР Ивайло Иванов вече е дал указания на всички областните директори да оказват пълно съдействие. Леко с притеснение приемам това разхлабване на мерките, защото при нас нещата не са много добре, коментира главният секретар на МВР в сутрешния блок на БНТ. Гражданите, които не спазват правилата, могат да получат административни санкции, добави той.

„В даден парк, който ще бъде отворен в часовия диапазон, се създава една организация откъде може да се влиза, откъде може да се излиза, на какво разстояние, каква е да посоката на движение, за да няма струпване. В повечето паркове ще има доброволци, ще има охранителни фирми и ще има полицаи, които евентуално ще окажат съдействие на тези доброволци при някоя конфликтна ситуация. Ако някой очаква, че ще има полицай на всяка алея, не е това идеята“, каза главен комисар Ивайло Иванов.  

Според главния секретар има задръствания по КПП-та, тъй като хората са безотговорни и продължават да пътуват, въпреки забраната. За петъчния ден МВР е събрало 35 000 декларации само на изходите на София. Всички ще бъдат проверявани.

„От 17 717 проверени декларации в периода 17-14 април 788 човека са посочили като основание пътуване до работа, а нямат трудов договор. Отделно 159 също са посочили основание за работа, а са регистрирани в Бюрото по труда“, каза главният секретар на МВР.

До момента в МВР има 36 заразени служители с коронавирус, от които 10 излекувани.

Ще поискаме включване на армията, когато има много заразени служители на МВР и те нямат физическа възможност да изпълняват функциите си. Армията ни помага във всяко едно отношение, каза главният секретар на МВР.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram