Полицията: Втвърдяваме тона спрямо протестиращите на блокадите в София

Полицията ще втвърди тона спрямо протестиращите на двете блокади в столицата – на Орлов мост и при президентството, каза зам.-началникът на Охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров, предаде БНР.

Той подчерта, че блокадите са незаконни и диалогът с протестиращите за пускане на движението по възловите места продължава.

Втърдяването на тона се отнася за начина, по който от днес нататък институциите ще комуникират с протестиращите на двете блокади – на „Орлов мост“ и подхода към „Цар Освободител“ пред Президентството.

Повишаваме тона на изнасяне на информация и на коментари, всеки има право на мнение, но ще носи отговорност за своето поведение, обясни Тодоров, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той отбеляза, че и вчера вечерта за пореден път е имало случай на нетрезва жена, която се опитвала да дава насоки в работата на служителите на МВР.

„На кръстовището на „Арсеналски“ и „Черни връх“ имаше жена в нетрезво състояние, която даваше указания и провокираше полицейските служители, като ги караше да спират автомобили и да проверяват шофьорите за алкохол и наркотици. Това няма как да стане“, подчерта Тодоров.

Преди час се случи инцидент, при който възрастна жена, придвижвайки се с бастун, е спряла при протестиращите на Орлов мост и е решила да изкаже мнението си и възмущението си от това, което се случва, каза още Тони Тодоров.

„Един от протестиращите се насочва към нея и изхвърля съдържанието на чашата, която държи в ръката си, срещу жената, след което тя му посяга с бастун“, допълни той.

Тодоров посочи, че мъжът, чието ме е Петър Кърджилов (пиарът на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, бел. ред.), е в Първо районно управление. Също и възрастната жена.

„Ако някой от присъствалите на ситуацията на Орлов мост може да даде показания, може да го направи в Първо районно управление“, подчерта той.

Идеята ни беше за диалог, но за съжаление не постигнахме никакво разбиране с протестиращите на Орлов мост, обясни директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров.

„С тези хора, които бяха на палатките при Министерски съвет, диалогът беше по-продуктивен. С тях говорихме повече неща, но все пак там върви бул. „Дондуков“, колкото и да е натоварен. Градският транспорт в Столична община има гъвкава схема с протестите през годините така, че да можем да го пренасочим. Неудобството със закъсняването на хората и градският транспорт е проблемът“, допълни той.

Димитров обясни, че преговорите с протестиращите ще продължат.

„Всички граждани ходим на работа и трябва да стигаме до работните си места нормално. В Столична община са получени стотици обаждания и сигнали на недоволни граждани, които са възпрепятствани да стигнат до работните си места. Надявам се хората на Орлов мост да проявят разбиране към всички останали хора, които са обикновените граждани, чийто единствен начин за придвижване е с градския транспорт. Да махнат палатките, за да можем да нормализираме движението там“, добави той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram