Полицай, разследван за блудство с 14-годишна, е арестуван 

Преди година 14-годишно момиче, задържано в поправителен дом на МВР за противообществени прояви, сподели, че е станала жертва на сексуално посегателство от 48-годишен полицай.

След разследване той беше отстранен от работа и му беше наложена мярка за неотклонение домашен арест.

В края на миналата година Окръжният съд във Велико Търново реши да вкара под стража полицая. Причината – още пет момичета свидетелствали, че 48-годишният Явор Дянков е имал сексуален контакт с тях, докато са били под негов надзор.

Преди ден Дянков обжалва това постановление пред Районния съд в Горна Оряховица, където вече беше с белезници. Няколко дни след задържането на полицая родителите на 14-годишното момиче проговориха пред NOVA.

„На нас ни казаха, че е имала контакт с него. Никой не е казал, че е имало насилие. Тя се била съгласила. Била е уплашена“, споделиха родителите.

Сигналът, че полицаят е имал полов контакт с момичето идва от непълнолетната. Споделила е пред психолог, че 48-годшният Дянков ѝ е посегнал сексуално, докато ѝ помагал да учи в приемника на МВР. „Казала как хубаво знаел английски. И си говорели на английски. Помагал ѝ за задачите. Каза, че като си тръгнем, ще учат за философията на Ренесанса“, посочват родителите на момичето.

Мъж, излязъл преди месец от затвора, е задържан за блудство

Два дни след този разговор полицаят е арестуван на работното си място, не само заради тези показания. Камерите за видеонаблюдение в приемника били изключени в определен момент от денонощието, за който момичето е твърдяло, че е имало сексуално посегателство над нея.

Първоначално арестуван, 48-годишният полицай беше освободен след 24 часа. Мъжът е от 20 години в системата на МВР и прекара дълго време в дома си без обвинение. Още в началото на случая съпругата му, отказа коментар от негово име. В Районния съд на Горна Оряховица Дянков също запази мълчание. Както и адвокатът му.

От прокуратурата заявиха, че по време на разследването се появили данни за сексуални отношения с още пет момичета в периода 2019 – 2023 г. В рамките на делото, което още не е тръгнало, се очаква да бъдат разпитани близо 50 момичета, които са преминали през приемника на МВР за последните 10 години. Много от тях вече са пълнолетни. А що се отнася до последния случай – имало доказателства за вина и под формата на генетичен материал. Законът предвижда затвор над 5 години, ако бъде доказано блудството на мъжа с 14-годишното момиче.

На този етап, жалбата на полицая пред Районният съд в Горна Оряховица, с която иска по-лека мярка, не беше уважена и той остава за постоянно в ареста.

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram