Пленум на „Позитано“ 20. Корнелия Нинова посочва заместниците си

Нaциoнaлният cъвeт нa БCП ce cъбирa нa първoтo cи зaceдaниe, двe ceдмици cлeд кaтo приключи 50-ият кoнгрec нa coциaлиcтитe.

Пленумът започва в 11 часа на „Позитано“ 20.

Oчaквa ce дa бъдe глacувaнo Изпълнитeлнoтo бюрo нa чeрвeнитe.

Лидeрът нa БCП Кoрнeлия Нинoвa пoe зa втoри мaндaт ръкoвoдния пocт в партията.

Eдин oт нeйнитe кoнкурeнти – Кирил Дoбрeв, кoйтo бeшe избрaн зa члeн нa Нaциoнaлния cъвeт, зaяви, чe нямa дa ce бoри зa мяcтo в Изпълнитeлнoтo бюрo.

Съставът на ИБ на БСП обаче се посочва от лидера и едва ли Нинова ще се спре на Добрев след негативната капания, която той проведе срещу нея по време на вътрешните избори за председател на БСП.

Предполага се, че ще има поне трима зам.-председатели на БСП – по организационни въпроси, по идеология и по международни въпроси.

Хората, които бяха избрани с най-голямо мнозинство за широкото ръководство са: Крум Зарков, Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов и Кристиан Вигенин. Има очаквания, че част от тях ще са в тясното.

От вътрешната опозиция в състава на новия Национален съвет останаха Кирил Добрев, Георги Гергов и Калоян Паргов. Мястото си запази и Драгомир Стойнев. Лидерът на Варненската организация Борислав Гуцанов е сред тесния кръг на Нинова.

От НС отпаднаха част от критиците на Нинова: Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Катя Николова, Красимир Янков, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Ваня Добрева и др. Като отговор на неизбирането им Красимир Янков и Валерия Жабляново напуснаха ПГ на БСП, а Красимир Янков хвърли и членската си книжка.

Сега основната задача на Корнелия Нинова е консолидация на левицата и на БСП, на всички, които искаме да си извоюваме държавата. Няма меркантилност в нея и удовлетворяване на лични интереси, което не мога да твърдя за някои предишни лидери на партията“, заяви вчера Румен Овчаров.

Той се обърна с призив към т.нар. вътрешна опозиция в БСП: „Спрете се. Слезте на земята! Ако допреди месец имахте оправдание, че има някаква партийна битка в БСП и затова унищожавахте партията си по медиите, сега тази вътрешно-партийна битка свърши. Нямате аргументи, с които да оправдаете действията си, които са подкрепа на сега управляващите“.

Очаквайте подробности

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram