Плащаме санирането през сметките за ток и газ

За да си санираме блока вече няма да плащаме пари в брой, а сумите ще се удържат от спестената разликата между старите сметки за ток и газ, които сме плащали и реалните такива след обновяването. Промяната първо ще бъде приета за общински и държавни сгради, а впоследствие и за частните такива.

Енергийното министерство публикува за обществено обсъждане наредба, която обаче засега касае само публичните сгради. Според нея собствениците на такива сгради имат право да сключват тристранни договори с гарантиран резултат. Те се подписват между собственика на сградата, енергийното предприятие, което доставя тока или газа, и фирмата, която осъществява санирането. Парите за него може да се осигуряват от банка, с финансов инструмент, по европейски проект или смесено. Фирмата извършва топлоизолирането, а собственикът плаща своя дял от разходите разсрочено на енергийното предприятие като покрива разликата между реалните сметки за ток и разходваната консумация преди ремонта. Тоест собствениците продължават да плащат досегашните си сметки докато чрез разликата от спестяванията успеят да покрият сумата, която е изхарчена за енергийното обновяване.

Срокът за обсъждане на наредбата е едва две седмици, тъй като приемането є е задължително според националния план за възстановяване и устойчивост.

Очаква се подобна наредба да бъде приета и за жилищните сгради, за да се стимулира санирането, което след промяната на правилата и изискването за самоучастие при финансиране на обновяването, буксува. Интересът към втория етап на санирането, финансиран със средства от Плана за възстановяване и устойчивост, е слаб и няма нито един подаден проект до момента. Срокът за кандидатстване изтича на 16 януари догодина. Причината са именно променените условия за кандидатстване и изискването за 20% съфинансиране. В санираните досега сгради не се изискваше собствениците да дават пари.

Сред идеите за отпушване на процеса от страна на регионалното министерство е и да се раздават ваучери за саниране на жилищата на енергийно бедни домакинства. Идеята е те да са за предвидените 20% самоучастие, които комшиите вече трябва сами да осигурят. Как тя ще се реализира на практика обаче към момента не е ясно дори и на авторите ѝ.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram