Пикът на петата Covid вълна преминава

Наблюдава се спад в процента на положителните проби и на заразените, коментира пред НоваТВ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Изглежда, че пикът на петата вълна е преминал. Мисля, че обстановката се успокои. По отношение на тази вълна – тя изглежда много добре. От миналата неделя процентът на положителните изследвания започна да спада и малко след това и на хората, които са с положителен тест. Към момента можем да бъдем доволни, че заразените хора започват да намаляват, обясни тя.

Епидемиологът предупреди, че проблемите продължават. „След повишаване на заболеваемостта се повишава броят на болните хора, които имат нужда от лечение. Сега е моментът да се съсредоточим в заетостта на интензивните легла“.

Ако задържим мерките на това ниво, ще е добре, коронавирусът показва сезонност, прогнозата за лятото е добра.

По думите и ще се вземе политическо решение дали да отпадне зеленият сертификат. Голяма част от хората в България категорично отказват да го приемат, но си пазят сертификата, когато се налага да пътуват в друга страна.

Проф. Кожухарова не разбира защо хората не се притесняват да се ваксинират и да използват сертификата си за пътуванено на територията на България не искат.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram