Петък 13-ти решаващ за правителството

Парламентът дебатира днес върху внесения вот на недоверие към правителството на Николай Денков. Депутатите започнаха още в 9 часа, но прекъснаха своята работа, след като трябваше председателят на Народното събрание да свика лидерите на парламентарните групи на извънреден председателски съвет, на който да бъде дискутирана националната сигурност във връзка с войните в Израел и Украйна.

Така дебатите по същество продължиха около три часа, в които управляващи и опозиция защитаваха или искаха оставката на кабинета.

Министърът на енергетиката изнесе отчет за свършеното от правителството за последните 128 дни в сектор „Енергетика“. Той увери, че кабинетът прави всичко с цел запазването на работата на въглищните централи, за да бъде гарантирана енергийната сигурност.

От „Има такъв народ“ обвиниха министър Радев в това, че участва в правителството, за да може неговата фирма да участва в „затриването на Маришкия басейн“,  за да усвои 30 млрд. лева.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ разкритикува ИТН за думите, че териториалните планове представляват „смъртта на българската енергетика“. Той каза, че преговорите за ПВУ са започнали по времето на кабинета Петков, когато министърът на енергетиката, Александър Николов, бе издигнат именно от „Има такъв народ“. Сабрутев определи като „много ниско“ опитите за „оплюване“ на плана, защото по думите му тогава и Асен Василев и Александър Николов са работили в пълен синхрон.

“Възраждане“ попитаха министъра защо енергетиците продължават да протестират 14 дни по автомагистралите, ако е начертан план за справедлив енергиен преход. Искра Михайлова се осъмнява, че демонстрациите са в ход, защото прозирали частни интереси.

Теменужка Петкова от ГЕРБ разкритикува Корнелия Нинова за обвиненията по адрес на ГЕРБ. Тя бе категорична, че първата политическа сила винаги се е водела от интересите на страната, когато е ставало въпрос за българската енергетика.

Настимир Ананиев определи поведението на опозицията като „предизборна димка“.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС заяви, че зелената сделка не трябва да бъде стигматизирана заради ситуацията с въглищните централи. По думите проблемът идва от поемането на ангажимента с намаляването на въглищните мощности с 40%. Според него трябва да се подходи по отговорен начин, така страната ни да излезе от поетия ангажимент по най-добрия начин.

Венко Сабрутев обвини правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски за състоянието на българската енергетика. Той каза, че именно заради тези две правителства има най-много санкционира по Магнитски.

Борислав Гуцанов от БСП разкритикува правителството заради водената политика в сектора. Той бе критичен към предложението за продаването на оборудването за АЕЦ „Белене“, както и за отмяната на дерогацията за руския петрол.

В края министър-председателят получи възможност да направи изявление по темата на вота.

Премиерът заяви, че „единственият провал, видян днес, е опитът на опозицията да излъже българския народ, че идва енергиен апокалипсис“. По думите му такова нещо няма да се случи, а нито кабинета, нито Брюксел налага затварянето на въглищните централи. 

Денков каза, че вече се работи по внедряването на нови мощности – два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“, нов ПАВЕЦ, който надвишава капацитета на ПАВЕЦ „Чаира“, ремонтирането на съществуващия, както и разширяването на газохранилището в Чирен. 

Премиерът заяви, че до 2040 години се предвижда ръст от близо два пъти и половина на инсталираните мощности. Той каза още, че няма опасност от затварянето на мощности, а се в момента се подготвят планове за модернизирането им, така че страната ни да продължи да бъде износител на електроенергия. 

Гласуването на вота на недоверие ще бъде в петък, като заседанието ще започне в 15:00 часа.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram