Петков/Василев категорични пред Радев: Правителство на ГЕРБ – не! С контактьори не става!

Румен Радев прие за консултации представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната”.

Срещата започна в 10:00 ч. на „Дондуков“ 2.

На срещата са бившият премиер и лидер на ПП Кирил Петков, бившият финансови министър Асен Василев, бившият председател на парламента Никола Минчев и бившият вицепремиер Калина Константинова.

– Бихте ли подкрепили правителство с първия мандат, попита веднага Радев своите гости. 

Съгласен съм с тезата ви, че не бива да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни договорки, но държа да изчерпим докрай всички опции за съставяне на правителство, поясни президентът.

И продължи: Как вие виждате и какви мерки бихте предприели за излизане от кризата, какви мерки да се предприемат за повишаване на отбранителната мощ на държавата.

– Бихте ли подкрепили внесената програма от правителството за модернизация на българската армия, бихте ли подкрепили и вече внесената от служебното правителство програма за приоритетни разходи в МО, засипа с въпроси представителите на „Промяната“ държавният глава. 

Всичко, което зависи от нас, за да приемем законите по Плана за възстановяване, антикорупционната програма, ограничаване правата на главния прокурор, са нашите основни принципи, отговори Кирил Петков.

Ясно успяхме да комуникираме в първия ден на този парламент, че ще бъдем водени в 2 принципа – първият – да решим максимално голям брой реални проблеми. Там сме заявили 16 политики, поясни още бившият премиер Кирил Петков. 

Той увери, че ще се предприемат мерки за помощ на  българските семейства, особено  за тези, които са най-уязвими в инфлацията. Продължава се политиката за повишаване стандарта на пенсионерите. Петков изброи и мерките на ПП за подпомагане на бизнеса.

Българският народ трябва да знае, че предизборните обещания ще бъдат спазени, заяви Петков 

– За първи мандат сме готови да говорим с мандатоносителите по нашите 16 политики, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, подчерта Петков.

– Но вече чухте ГЕРБ, които казаха, че ако вие не ги подкрепите за първи мандат, и те няма да ви подкрепят за втория и това няма ли да бъде отворена врата към нови избои, попита Радев

– Българските граждани са ни отредили ролята на опозиция, отговори Асен Василев и подчерта, че в страната ще трябва да се направи кардинална реформа в съдебната власт, в службите за сигурност, в енергетиката и националната сигурност.

Преди миналите избори използвахме всички сили, за да преговаряме с политическите сили. Беше една много трудна коалиция в ситуацията на Ковид-криза, криза с енергията, започна и войната. Всъщност този кабинет успя да управлява в трудна ситуация, припомни Асен Василев. 

Василев и Радев влязоха в спор за енергетиката, танкерите за втечнен газ.

– Всичко, което се отнася за проблеми в службите, всички сигнали и данни за закононарушения, е предадено на прокуратурата, отговори Радев.

– Когато дойде втория мандат при нас, всичко ще бъде прозрачно, но няма да направим безпринципни и задкулисни договорки, но сега очакваме ГЕРБ да успее да направи това, което ние успяхме да направим в предишния мандат, каза Кирил Петков. Не става с лузинги, а с разговори.

 Не става и с контактьори, позицията „контактьор“ не съществува в българския политичсеки живот, подчерта Асен Василев.

„Важно е да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен диалог и то конструктивен. Нужни са компромиси и ясни цели в името на бъдещето на България. Цикълът избори след избори не е най-доброто решение”, коментира Радев преди ден, който вече даде заявка, че няма да бърза с връчването на мандатите, защото парламентът има много работа за вършене.

Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги, каза Радев по повод  думите на бившият премиер Кирил Петков от „Продължаваме промяната“, който попита дали е имало намеса и обаждане от президентството към ДПС неговата партия да не получи председателското място на комисията за децата, младежта и спорта.


Първите консултации вече бяха проведени с представителите на първата по численост ПГ – тази на ГЕРБ-СДС.

В неделя, обаче, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети.

Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май.

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати.

По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за „Продължаваме Промяната”, а третият по избор на президента.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram